
Το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με άλλα κόμματα έχουν καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για αποκατάσταση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο και να διεκδικεί αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του πακέτου προτάσεων που έχει ετοιμάσει το ΑΚΕΛ για στήριξη των δανειοληπτών και αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς δανείων.
Την πρόταση, η οποία κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με σκοπό να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Οικονομικών για συζήτηση και να επιστρέψει πίσω για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, υπογράφουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστοφίδης, καθώς επίσης βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι «να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών». Διευκρινίζεται επίσης ότι η πρόταση αφορά και τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν σταλεί ήδη επιστολές από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ή εξαγοράς δανείων.
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων το οποίο –εκτός από την αποκατάσταση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο– περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων, τη στήριξη των δανειοληπτών ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία με τις τράπεζες με μέτρα όπως ρύθμιση της εθελοντικής ανταλλαγής υποθηκών έναντι χρέους, ώστε τα ακίνητα να αποτιμώνται στην αγοραία αξία τους αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης (σ.σ.: η πρόταση έχει κριθεί ως θετική από την Κεντρική Τράπεζα), τη στήριξη των δανειοληπτών για αντιμετώπιση της αύξησης των επιτοκίων και την εκπόνηση σχεδίων από το κράτος για αντιμετώπιση των κινδύνων και των συνεπειών που δημιουργούνται από τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.
890 πλειστηριασμοί, 65% κάτω από 100 χιλ. ευρώ
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς δανείων συνεχίζουν να στέλνουν αβέρτα επιστολές για εκποιήσεις. Για τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένοι 890 πλειστηριασμοί, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 116 κατοικίες και διαμερίσματα και 185 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά.
Επισημαίνεται επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πλειστηριασμών αφορούν περιουσίες μικρομεσαίας αξίας. Ενδεικτικά 572 από τους 890 πλειστηριασμούς (ποσοστό 65% περίπου) έχουν τιμή εκκίνησης κάτω από 100 χιλ. ευρώ.
