Πρώτο βήμα για είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στα νοσοκομεία

Πολλαπλά εργασιακά προβλήματα και δυστοκία στη λήψη αποφάσεων από πλευράς ΟΚΥπΥ

 

Η γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταθέτει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ.

Δυστυχώς, σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, «εφαρμόζεται ένα ιδιαίτερα δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης όπου επικρατεί η απουσία αντίληψης του ρόλου και χαρακτήρα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η έλλειψη βασικών γνώσεων Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και δη δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο ερασιτεχνισμός στη διαχείριση του προσωπικού και των υποδομών, τα πολλαπλά εργασιακά προβλήματα, η μη επίτευξη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση, ο παραγκωνισμός των Επιστημονικών Συμβουλίων/Επιτροπών, και η σοβαρή δυστοκία στη λήψη αποφάσεων». «Το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων», επισημαίνεται, «όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αντιθέτως δημιουργεί». «Η απουσία χρηστής διοίκησης σε συνδυασμό με τη μεροληπτική ή/και κατά το δοκούν εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας Περί Ο.Κ.Υπ.Υ. και Περί ΓεΣΥ, τον δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την άρνηση της Πολιτείας να εγκύψει στα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, απειλούν πλέον τη βιωσιμότητα των τελευταίων», προστίθεται.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι υποδομές υγείας του Δημοσίου Τομέα αποτελούν εγγύηση στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Υγείας, βασική παράμετρος και προϋπόθεση του ΓεΣΥ.


Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα στο Υπ. Υγείας για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται κρίσιμη συνεδρία υπό τον Υπουργό Υγείας και στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων για να εξευρεθεί λύση σε ό,τι αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία. Την ίδια στιγμή, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ερωτήματα για το θέμα των εφημερεύοντων ιατρείων και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα, γι’ αυτό και αναμένει απαντήσεις από τον ΟΑΥ και τον ΟΑΥ. Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν τη νομική βάση πάνω σε ερωτήματα όπως η παροχή υπηρεσιών από γιατρό του ΓεΣΥ σε ασθενή που δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ, εάν δικαιούται κάποιος γιατρός του ΓεΣΥ να εξυπηρετήσει μη ασθενή του και ποιος φέρει την ποινική ευθύνη εάν υπάρξει περίπτωση θανάτου ασθενούς, όπως επίσης πώς θα γίνεται η χρήση εγκαταστάσεων του ΟΚΥπΥ από γιατρούς που δεν ανήκουν στο δημόσιο.

Πρώτο βήμα για είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στα νοσοκομεία
Η εισήγηση για παραχώρηση υποδομών του Δημοσίου Τομέα (Κρατική περιουσία) σε ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, στα πλαίσια εφημεριών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΓεΣΥ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τονίζει η ΠΑΣΥΚΙ. «Συνεπώς», προσθέτει, «την καταγγέλλουμε, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα δημόσια νοσηλευτήρια».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.