Πρωτοδικείο έκρινε παράνομα τα περιοριστικά μέτρα στο Βέλγιο – η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση

Η βελγική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση για την απόφαση που εκδόθηκε σε συνοπτική διαδικασία από το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών και η οποία θεωρεί παράνομα τα μέτρα περιορισμού των δημοσίων ελευθεριών που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του covid-19, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπουργός Εσωτερικών, Annelies Verlinden.

Άλλες δικαστικές αποφάσεις και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαίωσαν προηγουμένως τη νομική βάση για αυτά τα μέτρα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να εργαστεί εκδίδοντας υπουργικά διατάγματα, σημείωσε η Υπουργός.

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση De Croo σε πρώτη ανάγνωση βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα που κηρύσσει την επιδημία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με κοινοβουλευτική επιβεβαίωση και στη συνέχεια αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία να λάβει μέτρα για περίοδο τριών μηνών. Προβλέπεται τακτική υποβολή εκθέσεων στο κοινοβούλιο. Το κείμενο απαριθμεί μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν και ποια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για ένα έτος: περιορισμός της κυκλοφορίας, κλείσιμο εγκαταστάσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας κ.λπ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.