Πρωτόκολλο “τδβκ”-Τουρκίας με παραχώρηση πόρων για ανοικοδόμηση του Βαρωσιού

Το Βαρώσι στο νέο «πρωτόκολλο» Τουρκίας – κατεχομένων

Στο περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» Τουρκίας – κατεχομένων αναφέρεται ο τ/κ Τύπος. Σύμφωνα με την «Ντιγιαλόγκ», προβλέπεται παραχώρηση πόρων για ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Επικαλούμενη 10 σημαντικά, όπως τα χαρακτηρίζει, άρθρα του «πρωτοκόλλου», η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος στο θέμα του Βαρωσιού είναι να υλοποιήσει γρήγορα τις εργασίες της η «κυβέρνηση» των κατεχομένων και να παρουσιάσει έργα. Στην περίπτωση του Βαρωσιού προβλέπεται η σύνταξη μιας νέας «μελέτης» για το μέλλον της κλειστής πόλης, η οποία θα παρουσιαστεί από την τ/κ πλευρά. Τα άρθρα στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα αφορούν ρυθμίσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, μερική ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αρχής τηλεπικοινωνιών και ανέγερση σύγχρονου δικτύου και υποδομής, εκσυγχρονισμό «λιμένων», αναδιοργάνωση διαύλων επικοινωνίας κατεχομένων-Άγκυρας, ανάπτυξη «βιομηχανικών περιοχών», μέτρα για τουρισμό, ανώτατη εκπαίδευση, «δημόσια έργα», οικονομία, ασφάλιση υγείας.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική και ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμενο του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου».


Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), διερωτήθηκε πού βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το τραπέζι. «Οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν τις καρέκλες από το τραπέζι, τις τοποθέτησαν στο Σαράι και κάθισαν εκεί. Αυτή η νοοτροπία είναι η ίδια με εκείνη του 2004, ότι “το Σαράι μας αρκεί”. Συνεχίζεται απαράλλακτη αυτή η νοοτροπία. Συνεχίζεται η νοοτροπία του “είμαστε καλά έτσι”».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ το βασικό κείμενο του «πρωτοκόλλου» υπογράφηκε εδώ και μέρες, οι λεπτομέρειές του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στο «λαό».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.