Πρωτοπόρα θεραπεία για τη λευχαιµία

Οι τεχνολογίες αιχµής ανοίγουν τον δρόµο σε άλλες νέες θεραπείες

Η Αλίσα, µια 13χρονη έφηβη, διαγνώστηκε µε οξεία λεµφοβλαστική λευχαιµία το 2021. Ωστόσο ο καρκίνος του αίµατος που είχε δεν ανταποκρίθηκε στις συµβατικές θεραπείες, κυρίως τη χηµειοθεραπεία και µεταµόσχευση µυελού των οστών.

Ως εκ τούτου µετείχε σε κλινική δοκιµή του νοσοκοµείου παίδων Great Ormond Street Hospital for Children του Λονδίνου, για µια νέα θεραπεία που χρησιµοποιεί γενετικά τροποποιηµένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος τα οποία προέρχονται από υγιή εθελοντή. Σε 28 ηµέρες παρουσίασε ύφεση, η οποία της επέτρεψε να υποβληθεί σε δεύτερη µεταµόσχευση µυελού των οστών για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήµατος, διευκρίνισαν οι Βρετανοί ερευνητές στην ετήσια σύνοδο της Αµερικανικής Αιµατολογικής Εταιρείας.

Έξι µήνες αργότερα, η Αλίσα «είναι καλά» και έχει επιστρέψει στο σπίτι της στο Λέστερ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. «Χωρίς αυτήν την πειραµατική θεραπεία, η µόνη επιλογή τής Αλίσα θα ήταν οι παρηγορητικές θεραπείες», αναφέρει το νοσοκοµείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Αλίσα είναι η πρώτη ασθενής που γίνεται γνωστό ότι έλαβε τροποποιηµένα T λεµφοκύτταρα. Η θεραπεία περιλαµβάνει τη χηµική µετατροπή γραµµάτων του κώδικα DNA.

Οι ερευνητές του νοσοκοµείου και αυτοί του University College London είχαν συµβάλει στην ανάπτυξη της χρήσης τροποποιηµένων T λεµφοκυττάρων για την αντιµετώπιση λευχαιµιών σε B λεµφοκύτταρα το 2015.

Ωστόσο αυτά τα T λεµφοκύτταρα που είχαν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα κατέληξαν να σκοτώνουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, ωθώντας τους επιστήµονες να σκεφτούν άλλες λύσεις.

«Πρόκειται για µια εξαιρετική ένδειξη του τρόπου µε τον οποίο, µε εξειδικευµένες οµάδες και υποδοµές, µπορούµε να συνδυάσουµε τις τεχνολογίες αιχµής στο εργαστήριο µε συγκεκριµένα αποτελέσµατα στο νοσοκοµείο για τους ασθενείς», δήλωσε ο Ουασίµ Κάσιµ, σύµβουλος ανοσολόγος και καθηγητής στο GOSH. Αυτό «ανοίγει το δρόµο σε άλλες νέες θεραπείες και εν τέλει σε ένα καλύτερο µέλλον για τα παιδιά που νοσούν», πρόσθεσε. Η λευχαιµία είναι η πιο συνηθισµένη µορφή καρκίνου στα παιδιά.

Η Αλίσα δηλώνει σε ανακοίνωση ότι έκανε τη δοκιµή για τον εαυτό της, αλλά και για τα άλλα παιδιά που νοσούν. «Ελπίζω ότι αυτό θα αποδείξει ότι η έρευνα λειτουργεί και ότι θα µπορεί να προταθεί σε περισσότερα παιδιά», που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή, προσθέτει η µητέρα της η Κιόνα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy