Η τεχνητή ψύξη των περιοχών των δύο πόλων της Γης και η συλλογή και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μερικές από τις πρωτοποριακές προτάσεις για την αναστροφή των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής που προτείνει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Κινγκ παρουσίασε σήμερα σχέδιο σύστασης ενός νέου κέντρου για την «κλιματική επιδιόρθωση».

Όπως είπε ο σε Ντέιβιντ, «ο χρόνος δεν είναι πλέον με το μέρος μας» ως προς τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτά που συνεχίζουμε να κάνουμε, τα όσα καινούργια κάνουμε και το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε τα επόμενα 10 με 12 χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας για τα επόμενα 10.000 χρόνια», συμπλήρωσε ο καθηγητής Κινγκ.

Οι προτάσεις του υπάγονται στο ερευνητικό πεδίο της γεωμηχανικής συνιστούν μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες παρεμβάσεις για την αναστροφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν έχουν απορριφθεί λόγω του δυσανάλογα μεγάλου οικονομικού κόστους.

Μία πρόταση είναι το «ψέκασμα» της ατμόσφαιρας στην Αρκτική με θαλασσινό νερό με σκοπό τη μεγαλύτερη λεύκανση των σύννεφων από το αλάτι, ώστε να αντανακλούν τη θερμότητα πίσω στο διάστημα.

Συστήνεται επίσης η καλλιέργεια περισσότερης βλάστησης για να απομακρυνθεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, η ρίψη σωματιδίων σιδήρου στους ωκεανούς ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία πλαγκτόν που απορροφά τους ρύπους ή η κατασκευή μηχανισμών παγίδευσης και μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο.