Πρωτοποριακή ιδέα: Μελάνι πένας… από αποτσίγαρα δημιούργησαν μαθήτριες

Την πρωτοποριακή ιδέα να δηµιουργήσουν µελάνι πένας… από αποτσίγαρα είχαν τρεις µαθήτριες που φοιτούν στην Αµερικανική Ακαδηµία Λάρνακας.

Μελάνι από αποτσίγαρα, µια έξυπνη συσκευή για ηλικιωµένους και άτοµα µε προβλήµατα µνήµης και ένα ηλεκτρονικό λεξικό νοηµατικής γλώσσας, µερικές από τις καινοτόµες ιδέες που ξεχώρισαν φέτος.

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Την πρωτοποριακή ιδέα να δηµιουργήσουν µελάνι πένας… από αποτσίγαρα είχαν τρεις µαθήτριες που φοιτούν στην Αµερικανική Ακαδηµία Λάρνακας. Αφορµή στάθηκε ο παγκύπριος διαγωνισµός του προγράµµατος «Μαθητική Επιχείρηση 2021», που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισµός Junior Achievement. Ο διαγωνισµός εκπαιδεύει τους µαθητές σχετικά µε την επιχειρηµατικότητα, την ετοιµότητα στην εργασία και τον οικονοµικό αλφαβητισµό µέσω βιωµατικών, πρακτικών προγραµµάτων. Απώτερος στόχος, η ενθάρρυνση της επιχειρηµατικής σκέψης και η καινοτοµία στα σχολεία.

Ο διαγωνισµός ήταν το αποκορύφωµα των προσπαθειών πέραν των 300 µαθητών/τριών, ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι δηµιούργησαν δική τους µαθητική εταιρεία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι 10 φιναλίστ -από τις 45 εταιρείες που δηµιουργήθηκαν το 2021- παρουσίασαν την εταιρεία και τις καινοτόµες ιδέες τους και αξιολογήθηκαν από την Τελική Κριτική Επιτροπή, σε µια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τον τίτλο «Εταιρεία της Χρονιάς».

7Ee7701979Ab890354B34B8C72Cdb49E A 1

«Εταιρεία της Χρονιάς 2021» η CIPEN

Έτσι, φέτος, «Εταιρεία της Χρονιάς 2021» αναδείχθηκε η CIPEN, η µαθητική εταιρεία από την Αµερικανική Ακαδηµία Λάρνακας. H εταιρεία παρήγαγε µελάνι για πένες, χρησιµοποιώντας στάχτη από αποτσίγαρα και στοχεύοντας σε µια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, στην οικολογική διαχείριση ενός τέτοιου άχρηστου και επιβλαβούς υλικού.

Την εταιρεία αποτελούν τρεις 15χρονες µαθήτριες. Οι Στέφανη Συµεωνίδη, Ελένη Αποστόλου και ∆ανάη Λάρκου, σε συνέντευξή τους στο web tv του ΑΣΤΡΑ (η οποίο βρίσκεται αναρτηµένη στην ιστοσελίδα dialogos.com.cy), ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να βρουν µια καινοτόµα ιδέα, κάτι το διαφορετικό που δεν υπάρχει στην αγορά. Τόνισαν ότι στόχος ήταν να βρουν µια εναλλακτική για κάτι που χρησιµοποιούν όλοι στην καθηµερινότητά τους. Έτσι, προέκυψε η ιδέα να δηµιουργήσουν µελάνι πένας… από αποτσίγαρα, που για περίοδο τριών µηνών προσπαθούσαν να τελειοποιήσουν.

B0Ac8C01167Cd543C61D1Ff6F5A42A43 A 1

Κάψιµο αποτσίγαρων και ένωση µε φυτικές ουσίες

Οι τρεις µαθήτριες εξήγησαν πώς γίνεται το µελάνι της πένας από τα αποτσίγαρα. Συγκεκριµένα, καίνε τις γόπες σε πολύ υψηλές θερµοκρασίες προκειµένου να γίνουν στάχτη και στη συνέχεια την ανακατεύουν µε φυτικές ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να προκύψει σύσταση µελανιού. Προσφέρουν επίσης βαζάκια µε το µελάνι, µε σκοπό να µειώνεται και η πλαστική ρύπανση.

Στις αρχικές προσπάθειές τους χρειάστηκαν πέντε µε έξι ώρες δουλειάς για µόλις 10 στυλό, ενώ στη συνέχεια µέσα σε δύο ώρες µπορούσαν να κάνουν µέχρι και 60 πένες. Τόνισαν ότι υπάρχουν χιλιάδες αποτσίγαρα πεταµένα γύρω µας τα οποία µαζεύουν µέσα από διάφορες εκδηλώσεις και τη βοήθεια εθελοντών. Έχουν επίσης προµηθεύσει εταιρείες µε τους κάδους τους για να συλλέγουν τα αποτσίγαρα και στη συνέχεια να τους τα στέλνουν για  ανακύκλωση. Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι συνεργάζονται µε τη «Let’s make Cyprus green again», µε σκοπό να τοποθετηθούν οι ειδικοί αυτοί κάδοι σε πολυσύχναστους δρόµους της Λάρνακας. Καλούν µάλιστα τους καπνιστές αντί να πετάνε τα αποτσίγαρά τους στον κάλαθο των αχρήστων, να επικοινωνούν µαζί τους. Τόνισαν ανάµεσα σε άλλα ότι είναι υπέροχο να βλέπεις τον κόσµο να γράφει µε το συγκεκριµένο στυλό, από τη στιγµή που το καθένα γίνεται µε πολλή αγάπη και υποµονή. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, µόνο χαρά προξενεί το γεγονός να βλέπεις ότι το «µωρό» σου, όπως αποκαλούν τις πένες, µεγαλώνει. Επίσης, σηµείωσαν ότι προσπαθούν καθηµερινά να εξεύρουν διαφόρους τρόπους βελτίωσης του προϊόντος τους.

Τα τρία κορίτσια εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους που «έπιασαν» τόπο οι προσπάθειές τους αλλά και για τις πρωτιές της εταιρείας τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, καθώς έχουν εκπροσωπήσει την Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Εβδοµάδα Περιβάλλοντος όπου έχουν λάβει και εκεί την πρώτη θέση.

F199F4F02Dfce3C51701588279Ab8300 A 1

Εφαρµογές για ηλικιωµένους και… νοηµατική από τηλεφώνου!

Τη δεύτερη θέση στον παγκύπριο διαγωνισµό του Junior Achievement Κύπρου κατέλαβε η µαθητική εταιρεία WeCare από την Τεχνική Σχολή Λάρνακας. Οι µαθητές και οι µαθήτριες δηµιούργησαν µια εφαρµογή, µια έξυπνη συσκευή για ηλικιωµένους και άτοµα µε προβλήµατα µνήµης. Το προϊόν παρέχει άµεσες και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση των ατόµων ανά πάσα στιγµή.

H µαθητική επιχείρηση SignPocket από τη Σχολή Κωφών Λευκωσίας κατέλαβε την τρίτη θέση δηµιουργώντας µία εφαρµογή που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό λεξικό νοηµατικής γλώσσας, η οποία µέσω κινητού τηλεφώνου επιτρέπει στα άτοµα µε προβλήµατα ακοής ή κωφά να µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον υπόλοιπο κόσµο.

60F89C228Db0Ecb8716B95A7286976Ff A 1

Τα μηνύματα για το περιβάλλον και τη νέα γενιά

Παράλληλα, η Στέφανη, η Δανάη και η Ελένη στέλνουν τα δικά τους μηνύμα­τα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μηνύματα προς τη νέα γενιά. Συ­γκεκριμένα, η Στέφανη κάλεσε τους νέους να αξιοποιήσουν τις ιδέες και τις ικανότη­τες που έχουν για το καλό του περιβάλλο­ντος. Πρόσθεσε ότι ο οποιοσδήποτε μπο­ρεί να έχει μια ιδέα λέγοντας ότι γύρω μας υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι που μπο­ρεί να βοηθήσουν στην υλοποίηση ενός οράματος. Η Ελένη από την πλευρά της επεσήμανε ότι εν έτει 2021 οι νέοι πρέ­πει να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για το κάθε μικρό πράγμα από το οποίο, όπως είπε, μπορεί να έρθει μια αλλαγή. Κάλεσε δε τους νέους, αλλά και τον καθένα ξε­χωριστά να κυνηγά τις ιδέες και τα όνει­ρά του. Η Δανάη τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής συνείδησης και κάλεσε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες που στόχο έχουν την προστασία του φυσικού πλούτου στο νησί μας.

Στο μεταξύ, η μαθητική εταιρεία CIPEN εκτός από την πρωτιά ως «Εταιρεία της Χρονιάς», στον παγκύπριο διαγωνισμό Junior Achievement Κύπρου, κέρδισε το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης και το βρα­βείο για το Πιο Καινοτόμο Προϊόν.

Η πένα στοιχίζει €1,80, το βαζάκι με την πένα κυμαίνεται στα €2,50, ενώ το κουτί με δύο πένες και ένα βαζάκι είναι στα €5,20. Για όλες τις πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα της μαθητικής εταιρεί­ας https://cipen21ja.wixsite.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Instagram) γράφοντας cipen_ja. Ακό­μα, όσοι επιθυμούν να δίνουν τα αποτσί­γαρά τους στη μαθητική εταιρεία, μπο­ρούν να καλούν στο τηλ. 99127512.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.