Πρωτοποριακή πρωτοβουλία για ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας

Μοναδικός θαλάσσιος πλούτος σε πέντε καταδυτικές διαδρομές

Περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων που απευθύνεται σε όσους έχουν πάθος για τις καταδύσεις

 

Του Τάσου Περδίου

Μέσα από συνεργασία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) δημιουργούνται πέντε καταδυτικές διαδρομές. Η δράση θα είναι έτοιμη για υλοποίηση το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπως ανέφερε στη “Χ” η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου.

Οι διαδρομές αφορούν το ναυάγιο Ζηνοβία, τους δύο τεχνητούς υφάλους που δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα με την πόντιση των σκαφών Ελπίδα και Lef 1 στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, τον φυσικό ύφαλο στην ίδια περιοχή και την περιοχή Σκοπιά στη θάλασσα του χωριού Ξυλοφάγου.

Οι λάτρεις των υποβρύχιων εξερευνήσεων θα έχουν στη διάθεσή τους πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν την κάθε επιλογή κατόπιν μελέτης και καταγραφής για κάθε καταδυτικό σημείο. Μεταξύ άλλων θα αναφέρονται τα σημεία ενδιαφέροντος του κάθε χώρου, τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας ζωής και όλες οι τεχνικές πληροφορίες που αφορούν την κατάδυση όπως το βάθος, τα ρεύματα, οι συντεταγμένες, η πρόσβαση, η ορατότητα κ.α.

Όλα αυτά θα συντεθούν και θα ψηφιοποιηθούν σε εικονική μορφή 360 μοιρών που θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.

“Στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων που απευθύνεται σε όσους έχουν πάθος για τις καταδύσεις και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η περιοχή της Λάρνακας να γίνει από τους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού καταδύσεων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο”, σημείωσε η κα Παύλου.

Μαζί με την ψηφιοποιημένη μορφή των καταδυτικών διαδρομών, η ΕΤΑΠ προσφέρει από τον περασμένο Σεπτέμβριο υποβρύχια περιδιάβαση στον τεράστιο πλούτο του βυθού της Λάρνακας και μέσω βίντεο που προβάλλεται στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube, στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο περιλαμβάνει άγνωστα καταδυτικά σημεία στον κόλπο της Λάρνακας, πέραν του ναυαγίου Ζηνοβία και του νέου υφάλου που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την πόντιση των πλοίων «Ελπίδα» και «LEF 1», στη θαλάσσια περιοχή της Ορόκλινης αφού προβάλλονται όχι και τόσο γνωστά σημεία κατάδυσης, όπως είναι το βρετανικό πολεμικό πλοίο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ονομασία «HMS Cricket», το οποίο βυθίστηκε το 1947 κοντά στην περιοχή της Δεκέλειας λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Προβάλλονται, επίσης, οι υποβρύχιες θαλάσσιες σπηλιές στην περιοχή Κάβο Πύλα (πλησίον της Ξυλοφάγου), με τους εντυπωσιακούς σταλαχτίτες και σταλαγμίτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θαλάσσιες σπηλιές είναι προσβάσιμες μόνο για δύτες, καθότι η είσοδός τους βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από το νερό της θάλασσας. Παρουσιάζεται, ακόμα, η πλούσια θαλάσσια ζωή στον κόλπο της Λάρνακας με τα πάμπολλα είδη ψαριών και τις θαλάσσιες χελώνες που μπορεί κανείς να συναντήσει στο βυθό της περιοχής.

Στόχος της ΕΤΑΠ είναι το συντομότερο δυνατό να εντάξει το σημείο του «HMS Cricket» και τις υποβρύχιες θαλάσσιες σπηλιές στην περιοχή Κάβο Πύλα στον κατάλογο των καταδυτικών διαδρομών.

Διαγωνισμός για ονοματοδοσία του φυσικού υφάλου της Ορόκλινης

Όπως προαναφέραμε, μία από τις καταδυτικές διαδρομές είναι ο φυσικός ύφαλος της Ορόκλινης, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα δύο σκάφη που σχηματίζουν δύο τεχνητούς υφάλους.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας μαζί με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), τoν Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και την εταιρεία Geoimaging εξήγγειλαν τον πρωτότυπο διαγωνισμό «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο».

Ο υπό αναφορά φυσικός ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων στον κόλπο της Λάρνακας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Ορόκλινης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το πλοίο LEF1 που είχε ποντιστεί αρχές του περασμένου έτους για ν’ αποτελέσει μαζί με το σκάφος «Ελπίδα» τον δεύτερο τεχνητό ύφαλο της επαρχίας. Ο φυσικός ύφαλος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την ύπαρξη θαλάσσιας ζωής εφόσον σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολλημένα πολλά είδη σπόγγων, ενώ περιτριγυρίζεται από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας. Στην περιοχή κάποιος εύκολα συναντά ψάρια όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί όνομα στον σημαντικό αυτό ύφαλο δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά της επαρχίας Λάρνακας να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία ονοματοδοσίας του. Ο  ύφαλος, λόγω του χαμηλού του βάθους, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα νέο σημείο για snorkelling.

O διαγωνισμός, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας από τη Γ’ μέχρι τη Στ’ τάξη, τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως και τις 25 Μαΐου 2021.

Πληροφοριακό υλικό έχει αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.cmmi.blue έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες να αποκομίσουν μια καλύτερη εικόνα του σημείου και ταυτόχρονα να εμπνευστούν με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών και η επιλογή του ονόματος του υφάλου θα γίνει από Κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των διοργανωτών και ειδικούς που ασχολούνται με θέματα της θάλασσας.

Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό “Δώστε ένα όνομα σ’ έναν ύφαλο” θα λάβουν ατομικά βραβεία. Τιμητικά έπαθλα θα απονεμηθούν και στα σχολεία στα οποία ανήκουν τα τμήματα που θα διακριθούν.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δράσεων για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» (European Maritime Day in Cyprus), έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, στην πόλη της Λάρνακας από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2021 και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τρεις τεχνητοί και δύο φυσικοί ύφαλοι

Ακόμα περισσότερο ξεφεύγει από τους ανταγωνιστές της στο πεδίο του καταδυτικού τουρισμού η Λάρνακα με την απόφαση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της επαρχίας για δημιουργία καταδυτικών διαδρομών. Μάλιστα, η ΕΤΑΠ θα προσφέρει ούτε μια ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικές επιλογές στους λάτρεις των καταδύσεων, ενώ σύντομα αναμένεται οι διαδρομές να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Μέχρι πρότινος, οι φίλοι των καταδύσεων που είναι ένα χόμπι που πραγματικά εθίζει τον άνθρωπο είχαν στην ουσία μόνο την επιλογή του ναυαγίου Ζηνοβία για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για εξερεύνηση του βυθού της θάλασσας.Από το ερχόμενο καλοκαίρι, το Ζηνοβία θα είναι μία από τις πέντε καταδυτικές διαδρομές που ξεκινούν από τη θάλασσα ανοιχτά της πόλης και φτάνουν μέχρι τη θαλάσσια περιοχή Ξυλοφάγου.

 

Προσθήκη κατασκευών στους τεχνητούς υφάλους

Το θέμα των τεχνητών υφάλων της επαρχίας Λάρνακας ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας στις 6 Απριλίου. Ο Γιάννης Καρούσος ενημέρωσε ότι προωθείται εντός του τρέχοντος έτους η προσθήκη κατασκευών για εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας και σε άλλες περιοχές της Κύπρου από τα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Αλιείας, έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, όπως είπε.
Η επαρχία Λάρνακας έχει αποκτήσει από τον Δεκέμβρη του 2019 καινούργιο τεχνητό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης με την πόντιση δύο παλιών σκαφών. Τον Μάρτιο του 2020, η συγκεκριμένη περιοχή δεσμεύτηκε ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρνακας με διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Σκοπός του διατάγματος είναι η απαγόρευση της αλιείας εντός της περιοχής αυτής, αλλά και της διέλευσης σκαφών σε δύο μικρότερες υποπεριοχές ακριβώς πάνω από τα βυθισμένα σκάφη.
Προσπάθεια δέσμευσης μικρής έκτασης θαλάσσιας περιοχής γίνεται και για την περιοχή Σκοπιά στην Ξυλοφάγου. Ωστόσο, λόγω του ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται κατ’ εξοχήν επαγγελματίες αλιείς, υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.