Πρώτος ο Γκαντς και τρίτος ο Νετανιάχου, δείχνει δημοσκόπηση στο Ισραήλ

Σημαντική δημοσκοπική αύξηση του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Παράταξη Εξουσίας» του Μπένι Γκαντς σημειώθηκε σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Κυριακή από το ισραηλινό ιδιωτικό Κανάλι 13. Αντίθετα, το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου βρέθηκε για πρώτη φορά σε άνευ προηγουμένου χαμηλά ποσοστά, καταλαμβάνοντας μόλις την τρίτη θέση σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, εάν θα διενεργούνταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Μπένι Γκαντς θα συγκέντρωνε 29 έδρες. Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης «Υπάρχει Μέλλον» του πρώην Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ θα κέρδιζε 21 έδρες. Το Λικούντ έρχεται τρίτο σε δημοσκοπική δύναμη, με μόλις 20 έδρες.

Τα κόμματα που μετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό συγκεντρώνουν συνολικά μόλις 46 έδρες, ενώ σήμερα ελέγχουν την πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 64 εδρών.

Αντιθέτως, εάν οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργούνταν σήμερα, τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης θα συγκέντρωναν 64 έδρες, έναντι των 51 εδρών που κατέχουν στην παρούσα σύνθεση της Κνέσετ.

Τοπικοί πολιτικοί αναλυτές εξηγούν αυτήν την δημοσκοπική ανατροπή στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση Νετανιάχου τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αλ-Άκσα, στο μέτωπο με την Γάζα και τον Λίβανο, αλλά και στη στάση που τηρεί ως προς την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η δημοσκοπική ενίσχυση του Μπένι Γκαντς φαίνεται να παγιώνεται. Σε δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, στο ερώτημα περί της καταλληλότητας για το πρωθυπουργικό αξίωμα, για πρώτη φορά ο Μπένι Γκαντς συγκέντρωσε ποσοστό 37%, έναντι του Βενιαμίν Νετανιάχου, που συγκέντρωσε 30%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy