Αντιδράσεις προκαλεί ακόμα και εντός ΔΗΣΥ η πρόταση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%. Οι βουλευτές Ρίκκος Μαππουρίδης, Άριστος Δαμιανού, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Περδίκης παρέθεσαν την άποψή τους επί του ζητήματος στον Άστρα.

Ο κ. Περδίκης εκλαμβάνει την πρόταση του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%, την οποία απορρίπτει.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την αύξηση του εκλογικού μέτρου, καθώς αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της δημοκρατίας και θα στερήσει τη συμμετοχή των μικρότερων κομμάτων στη βουλή.

Διαφοροποιείται ο Μαππουρίδης

Διαφωνεί με την πρόταση για αύξηση του εκλογικού μέτρου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκος Μαππουρίδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, εξήγησε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έχει διαβουλευτεί με την κοινοβουλευτική ομάδα, οπότε δεν είναι γνωστό στον ίδιο όλο το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Νεοφύτου.

Χαρακτήρισε επίσης ως κομματοκτόνα τη διαδικασία και πολιτική ανακολουθία για τον ΔΗΣΥ να καταθέσει πρόταση η οποία ενδεχομένως να αφήσει κάποια κόμματα έξω από τη βουλή.

Πρέπει, σημείωσε, να εξεταστούν τα ισοσταθμιστικά που περιλαμβάνονται στην πρόταση πριν κριθεί, καθώς ο εκλογικός νόμος κάνει αναφορά και στη δεύτερη και τρίτη κατανομή με διαφορετικό εκλογικό μέτρο.

Ο κ. Μαππουρίδης επισήμανε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός από Γαλλία και την Κύπρο ισχύει προεδρευόμενη δημοκρατία – δηλαδή η κοινοβουλευτική.

Στην πράξη, σημείωσε το 4 ή 5 % στο εκλογικό μέτρο δεν μπορεί να δώσει στο πρώτο κόμμα περισσότερες από μια ή δυο έδρες.

Θα διαβουλευθεί το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα εξετάσει την πρόταση του ΔΗΣΥ και θα συμμετέχει στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού.

Σημείωσε ότι η παραδοχή του κ. Μαππουρίδη ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν διαβουλεύθηκε με τα ίδια τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας για να καταθέσει την πρόταση απορρίπτει και τις επικρίσεις ότι έχει ήδη συμφωνήσει με το ΑΚΕΛ για την αύξηση του εκλογικού μέτρου.

Ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι πρέπει επίσης να τύχει συζήτησης και το γεγονός ότι από τη δεύτερη κατανομή δεν υπάρχει απλή αναλογική.

Διέψευσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαβουλεύεται με τον ΔΗΣΥ για να μεθοδεύσει λύση στου Κυπριακού και για το λόγο αυτό θα στηρίξει και την πρόταση του για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου.

Ερωτηματικά για τη χρονική συγκυρία από ΔΗΚΟ

Οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό μέτρο δεν πρέπει να συζητούνται κοντά σε εκλογές, ωστόσο το ΔΗΚΟ θα συζητήσει την πρόταση του ΔΗΣΥ, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης.

Τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ θα συνέλθουν και θα εξετάσουν το θέμα, ωστόσο επισήμανε το διαδικαστικό μπορεί να επηρεάσει και την ουσία της συζήτησης, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στις βουλευτικές εκλογές.