Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ και τ/κ κομμάτων για λύση Δ.Δ.Ο.

Ετοιμάζει επίσης πρόταση με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τη Γενεύη

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ετοιμάζει επίσης πρόταση με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τη Γενεύη

 

Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τ/κ κόμματα τα οποία στηρίζουν τη λύση του κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα ετοιμάζει πρόταση με βάση τα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν μετά τη Γενεύη, την οποία θα καταθέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη είναι απογοητευτικό, αφού η τουρκική πλευρά κατέθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Επεσήμανε επίσης ότι αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Ακόμη, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη και τόνισε ότι πρέπει να προβληματιστούμε «με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα». Επανέλαβε επίσης ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, καθώς και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, θα αναλάβουν τη δική τους ευθύνη.

Πρέπει «να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Α. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα ετοιμάσει πρόταση στη βάση των δεδομένων τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά τη Γενεύη και θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ανέφερε επίσης ότι αμέσως μετά τις εκλογές το ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, τα οποία επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με σκοπό την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο το τρίμηνο ή τετράμηνο που εξήγγειλε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι εφικτός χρονικός ορίζοντας για να επουλωθούν ή να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ο Α. Κυπριανού απάντησε ότι «εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Αν υπάρχει πολιτική βούληση», πρόσθεσε, «και μια βδομάδα φτάνει. Αλλά εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να συνεννοηθούμε στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης», συνέχισε, «όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.