Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από κρίση Ουκρανικού

Έστειλε επιστολή στον ΠτΔ για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών το συντομότερο δυνατόν

 

Το ΑΚΕΛ ανέλαβε πρωτοβουλία για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία, από την κρίση του Ουκρανικού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών το συντομότερο δυνατόν, «για να συζητηθούν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν και επηρεάζουν τη χώρα μας εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής». Παράλληλα, έδωσε συνέχεια στον κύκλο επαφών με επιχειρηματικούς φορείς τον οποίο ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποιώντας συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΕΒ.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ζήτησε όπως στη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών να είναι παρόντες επίσης οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν ευθύνη σε τομείς οι οποίοι επηρεάζονται από την κατάσταση. Τόνισε επίσης ότι το το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες.

Ο Στ. Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΕΒ επεσήμανε ότι ο Τομέας Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει ένα προκαταρκτικό έγγραφο, αναφορικά με τις προδιαγραφόμενες επιπτώσεις και συνέπειες κατά κατηγορία. Υπέδειξε επίσης ότι ο πόλεμος ο οποίος έχει ξεσπάσει προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει ισχυρές οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές, ενεργειακές και άλλες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Εξέφρασε ακόμη ανησυχία για την πορεία των τιμών των καυσίμων καθώς και άλλα ζητήματα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία και τα οποία αφορούν τα σιτηρά, τα ενεργειακά, τον τουρισμό και τα χρηματοπιστωτικά.

ΥΠΟΙΚ: «Η Κύπρος επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλες χώρες»

Σημειώνεται ότι μετά την επιστολή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Προεδρικό ανακοίνωσε τη σύγκληση μίνι Υπουργικού Συμβουλίου για αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου. Στη συνεδρία κλήθηκε επίσης να παραστεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την κρίση του Ουκρανικού, δηλώνοντας ότι «η Κύπρος επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλες χώρες».

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, οι κυρώσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν σε βάρος της Ρωσίας «δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, καθώς είναι από τις χώρες της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει έκθεση στη Ρωσία». Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος», αλλά «είναι νωρίς να αναθεωρηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2022, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία». Εκτίμησε επίσης ότι η μακροοικονομική επίπτωση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης και το επίπεδο των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω της ανόδου της τιμής της ενέργειας και των σιτηρών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.