Πρωτοβουλία από την ΕΕ για την λύση ζητεί η τ/κ Πλατφόρμα Ομοσπονδιακή Κύπρος

Επιστολή με την οποία ενημερώνει την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τα τεκταινόμενα στην κατεχόμενη Κύπρο, απέστειλε η Πλατφόρμα Ομοσπονδιακή Κύπρος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή των αξιών της ΕΕ και εκφράζεται θλίψη για το γεγονός ότι η ΕΕ «παραμένει απαθής στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, που είμαστε πολίτες της ΕΕ».

«Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν με σκοπό να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη ζωή λόγω του πολέμου το 1974, αφαιρέθηκαν από τα χέρια τους και δόθηκαν στον πληθυσμό που μεταφέρθηκε στο νησί από την Τουρκία κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης του 1949. Η ΕΕ και τα άλλα κράτη του κόσμου παρέμειναν σιωπηλά σε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό το έγκλημα πολέμου».

Η Πλατφόρμα προσθέτει ότι η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού στα εδάφη τα οποία βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Τουρκίας «έχει αφαιρεθεί από τα χέρια μας με χρήση του πληθυσμού που μεταφέρθηκε εδώ και μετατράπηκε σε πολίτες του παράνομου κράτους της ΤΔΒΚ. Με τις εκλογές που γίνονται για το θεαθήναι υποστηρίζονται πολιτικά κόμματα και άτομα που συνεργάζονται με την Τουρκία».

Το καθεστώς στην Τουρκία υπό την προεδρία Έρντογαν αντιτίθεται στην επανένωση της Κύπρου με ομοσπονδιακή λύση και την εμποδίζει με το μοντέλο λύσης δύο κρατών, το οποίο είναι αντίθετο με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, σημειώνεται.

«Η ΕΕ, η οποία δεν επιδεικνύει την απαραίτητη αντίδραση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις παράνομες πρακτικές στην Τουρκία, στο θέμα της Κύπρου παραβλέπει τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών Τουρκοκυπρίων, τα οποία πηγάζουν από την συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας από το 1974. Αυτή η στάση της ΕΕ συγκρούεται με τις ίδιες τις αρχές της. Η σιωπή της σε αυτό το θέμα δεν είναι αποδεχτή».

Είναι δικό μας δικαίωμα και δικό σας καθήκον να αναμένουμε να καταβάλετε προσπάθεια για να καταστεί η χώρα μας νησί ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, να γίνουν ευτυχισμένοι οι άνθρωποί της και να αποκτήσουν τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνει στην επιστολή της η τ/κ πλατφόρμα.

Αναμένουμε την συμβολή σας για να εξευρεθεί στην Κύπρο μια λύση στην βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και σας ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας, καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.