Παραμένουν τα προβλήματα που αφορούν πρόσφυγες που διαμένουν σε Τουρκοκυπριακές περιουσίες τις οποίες διεκδικούν Τουρκοκύπριοι, θέμα που συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δήλωσαν σήμερα στην επιτροπή ότι δεν πρόκειται να αφεθεί κανένας πρόσφυγας απροστάτευτος και ανέλυσαν την κατάσταση με τα αιτήματα τουρκοκυπρίων να ανακτήσουν ή να αποζημιωθούν για περιουσίες στις οποία ανεγέρθηκαν συνοικισμοί ή χρησιμοποιούνται από αγρότες ή για άλλους εμπορικούς σκοπούς.

Σήμερα εκκρεμούν στην δικαιοσύνη 85 υποθέσεις, μερικές από τις οποίες σε επίπεδο εφετείου. Δύο υποθέσεις εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ.

Σε μερικές περιπτώσεις οι τουρκοκύπριοι δικαιώθηκαν στην δικαιοσύνη ενώ στις περισσότερες απορρίπτονται τα αιτήματα.

Η κυβέρνηση επικαλείται τον νόμο περί Κηδεμόνα ανατρέποντας τα αιτήματα των τουρκοκυπρίων.

Μεταξύ άλλων:

  • Στο συνοικισμό Πολεμιδιών εκκρεμεί αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά 52 κατοίκων. Η κυβέρνηση διόρισε δικηγόρο για να τους εκπροσωπεί.
  • Στον συνοικισμό Δρομολοξιάς τουρκοκύπριος δικηγόρος ενημερώνει και φοβίζει τους πρόσφυγες ότι ξεκίνησε η διαδικασία για ανάκτηση των σπιτιών τους.
  • Στο χωριό Τίμη της Πάφου, υπάρχει σε εξέλιξη διεκδίκηση μέρους του αεροδρομίου της Πάφου και παρακείμενου συνοικισμού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά κατήγγειλε ότι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι δικηγόροι και επιχειρηματίες ανάπτυξης γη, μέσα σε μαύρες λιμουζίνες, επισκέπτονται τουρκοκυπριακά υποστατικά στα οποία διαμένουν ελληνοκύπριοι και τους προειδοποιούν ότι θα πρέπει να φύγουν. Αυτό τόνισε, προκαλεί έντονη ανησυχία σε ελληνοκύπριους οι οποίοι διαμένουν για 46 τώρα χρόνια σε τουρκοκυπριακά σπίτια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζεται ο νόμος για τον Κηδεμόνα και πρόκειται να αφήσει κανένα πρόσφυγα εκτεθειμένο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης κατήγγειλε τις απειλές διαφόρων ότι θα εκδιωχθούν από τους χώρους στους οποίους διαμένουν.