Πρωτοβουλία ΕΔΟΝ ενάντια στις εξαρτήσεις : «Αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Παγκύπρια Προσυνεδριακή Εκδήλωση της ΕΔΟΝ με θέμα «Αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει» το Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας και ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού . Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Άθως Γεωργίου, ο οποίος παρουσίασε τις έρευνες που υπάρχουν για τις εξαρτήσεις στην Κύπρο, αλλά και τα προγράμματα πρόληψης – θεραπείας – κοινωνικής επανένταξης που τρέχει η Αρχή στην οποία προΐσταται. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στις εξαρτήσεις όλων των μορφών, έχοντας αυτό τον αγώνα ως έναν κορυφαίο πυλώνα της δράσης μας.

Dsc 0140

Η Ομιλία του ΓΓ της ΕΔΟΝ :

Σας καλωσορίζουμε στην Παγκύπρια Προσυνεδριακή Εκδήλωση της ΕΔΟΝ που πραγματοποιείται ενόψει του 19ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Οργάνωσης μας. Η επιλογή του θέματος «Αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει» δεν είναι τυχαία. Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων αποτελεί κορυφαίο πυλώνα της δράσης της ΕΔΟΝ. Μια μάστιγα σύμφυτη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, αποτέλεσμα των προβλημάτων, των αδιεξόδων και των ανασφαλειών που παράγει και αναπαράγει ο σύγχρονος καπιταλισμός στους νέους.

 

Μερίδα της νεολαίας οδηγείται στην αναζήτηση υποκατάστατων ευτυχίας, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η χειραγώγηση από το τεχνητό lifestyle. Όλα αυτά, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους, αλλά αντίθετα επιδρούν καταστροφικά στην προσωπικότητά τους, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους και με τίμημα πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή.

 

Η θέση της σημερινής κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για νομιμοποίηση και ρύθμιση της χρήσης ναρκωτικών έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των προσπαθειών για μείωση των χρηστών.  Στο σημερινό κόσμο της τεχνολογίας και του διαδικτύου μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συνεχής δημιουργία νέων, συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία διακινούνται και μέσω διαδικτύου. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί επίσης η λειτουργία καζίνο, όπου είναι ορατός ο κίνδυνος διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

 

Είμαστε αντίθετοι με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, αλλά και της νομιμοποίησης τους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Μέσα σε αυτό το πλέγμα δεν μπορεί να λείπει η αναβάθμιση του σχολείου και η μετατροπή του σε ανθρώπινο και δημοκρατικό, σε ένα σχολείο που να προάγει την ολόπλευρη μόρφωση. Αφετηρία της λογικής μας είναι: να οδηγούνται στις εξαρτήσεις όλο και λιγότεροι νέοι, ενώ όλο και περισσότεροι που ζουν μέσα στο πρόβλημα να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται, στοχεύοντας παράλληλα στη συναισθηματική και πνευματική καλλιέργεια των νέων και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

 

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι για να έχει επιτυχία η μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις, χρειάζεται να εντάξουμε τους νέους στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, της αγωνιστικής διάθεσης και της αυτοπεποίθησης που είναι απαραίτητα στοιχεία για να κατακτήσουν τη ζωή. Αυτό θα το καταφέρουμε κατανοώντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μας και ανακαλύπτοντας τη δύναμη της αλλαγής μέσα από τους αγώνες μας. Αλλαγής της κοινωνίας προς τα εμπρός, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη και σοσιαλισμό, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο το χαριστικό πλήγμα στη ρίζα του κακού.

 

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους ομιλητές της σημερινής μας εκδήλωσης και ευελπιστούμε ότι μέσα από έναν πλούσιο διάλογο σήμερα, θα συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της μάστιγας που κατατρώει το μέλλον του τόπου μας, τη νέα γενιά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.