Πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας για διάλογο με τον Ρώσο Πρόεδρο, προτείνει ο Ισπανός Πρωθυπουργός

Πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας για επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο για την Ουκρανία προτείνει ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, επικαλούμενος και την συνεισφορά των δύο αυτών χωρών στην ομάδα επαφής της Νορμανδίας, σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ θα στηρίξουν αυτή την κίνηση.

Ο κ. Σάντσεθ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, και μοιράστηκε μέρος της χθες, Τετάρτη στον λογαριασμό του στο Twitter.

O Ισπανός Πρωθυπουργός, σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι πολλοί σχολιάζουν στο Νταβός ότι δεν βλέπουν μια λύση ή ποιο είναι το μονοπάτι προς την ειρήνη, είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουν αυτή την επαφή ακόμη και με τον Πούτιν. «Υποστηρίζω σθεναρά ότι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση οι οποίες, πριν από τον πόλεμο βρίσκονταν σε αυτό το σχήμα της Νορμανδίας, κατέληξαν στη συμφωνία του Μινσκ μαζί με τη ρωσική κυβέρνηση και την ουκρανική κυβέρνηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό» να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, «και η υπόλοιπη ΕΕ θα τους ακολουθήσουμε και θα δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά το μήνυμα της ενότητας, νομίζω ότι είναι πολύ πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα το εκλάβει αυτό ως αδυναμία τους, ο κ. Σάντσεθ είπε δεν το νομίζει.

 Ο κ. Σάντσεθ τόνισε τη σημασία της ενότητας ως ΕΕ. Είπε ότι το τίμημα που πληρώνει ο ουκρανικός λαός είναι πολύ ψηλό, και πρέπει να νιώσουν την αλληλεγγύη, τη συμπάθεια αλλά και την δέσμευση όλης της ΕΕ, «γι’ αυτό θα είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών για όσο χρειαστεί».

«Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την εδαφική ακεραιότητα μιας τρίτης χώρας, αλλά είναι επίσης αντίθετος με τις  αξίες και αρχές που υπερασπιζόμαστε», είπε, όπως της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιώματα, της ελευθερίας και άλλων.

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ισπανία να κάνει περισσότερα, ο κ. Σάντεθ είπε  ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν περισσότερα, αλλά χρειάζεται να κρατηθεί η ενότητα, για τις αποφάσεις για τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον ρώσων, και για την ανθρωπιστική βοήθεια, τη στρατιωτική αλληλεγγύη μέσω της ΕΕ αλλά και διμερώς και φιλοξενία προσφύγων.  Στην Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150.000 πρόσφυγες και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισπανούς, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και να στείλουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και στήριξης και υποστήριξης στον Ζελένσκι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy