Πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ για αντιμετώπιση των βιομηχανικών πυρκαγιών

Με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ επιδιώκεται επανασύσταση μια ηλεκτρονικής πλατφόρμα στην οποία θα υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες για όλες τις βιομηχανίες στην Κύπρο, ώστε Πυροσβεστική και Αστυνομία να δρουν πιο αποτελεσματικά σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, είπε ότι το ΚΕΒΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσεις ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στο φάσμα της λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών, έτσι ώστε στην περίπτωση που συμβεί μελλοντικά οποιοδήποτε περιστατικό να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και οργάνωση για την αντιμετώπισή του, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Στρόβολο όπου έχασε τη ζωή του ένα εργαζόμενος.

Εξήγησε ότι τέθηκε η ιδέα της επανασύσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε αναπτυχθεί παλαιοτέρα, όπου σε διαδικτυακή βάση και πραγματικό χρόνο θα υπάρχουν τα στοιχεία όλων των βιομηχανιών που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές, σε βιοτεχνικές ζώνες αλλά και σε βιομηχανίες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται, ποια κατάσταση υπάρχει στο κτήριο, τι διεργασίες γίνονται, ποια υλικά χρησιμοποιούνται και τι υπάρχει στα γειτονικά κτήρια. Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε θα μπορούν να ξέρουν, κυρίως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία πώς να χειριστούν άμεσα και γρήγορα την περίπτωση για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να συμβεί οτιδήποτε πιο μεγάλο και για να περιοριστεί το συμβάν.

Για υποστατικά που αλλάζουν χρήση, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι το κτηματολόγιο έχει μια ηλεκτρονική βάση όλης της χώρας και σε αυτό θα στηθεί η όλη η προσπάθεια.


Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφεύγονται εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα θανατηφόρα. Είπε ότι έστειλαν ήδη στα μέλη τους μια επιστολή που τους επισύρουν την προσοχή ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις εργασίες, να ακολουθούν πιστά τα σχέδια και τις εκτιμήσεις κινδύνου και θέματα ασφάλειας και υγείας. Το ΚΕΒΕ, πρόσθεσε, είναι στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν και να επικαιροποιήσουν αυτά τα σχέδια ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα.

«Η σημερινή προσπάθεια γίνεται για να μπορέσουμε να στήσουμε ένα μηχανισμό ταχείας αντίδρασης όταν συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των επιχειρήσεων να δώσουν τέτοια στοιχεία ώστε οι φορείς που θα κληθούν να τους σώσουν σε μια κρίσιμη στιγμή να ξέρουν τι θα βρουν εκεί», είπε.

Από πλευράς του ο Διευθυντής της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Πολύβιος Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε το ΚΕΒΕ για την πρωτοβουλία επανασύστασης αυτή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε ξεκινήσει στο παρελθόν ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Λεμεσό, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου. Όπως είπε αυτή η πρωτοβουλία ατόνησε για λόγους οικονομικούς. Συμπλήρωσε ότι αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να γίνει «για να βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις βιομηχανικές πυρκαγιές».

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που γίνονται από την Πυροσβεστική για τις υποδομές των βιομηχανιών είπε ότι τίθενται κάποιοι όροι από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές πριν από την έναρξη λειτουργίας των βιομηχανιών οι οποίοι μελετώνται από την Πυροσβεστική από τη στιγμή που θα έρθουν τα σχέδιο.


Ανέφερε ωστόσο ότι μετά από κάποια χρόνια κάποιες βιομηχανίες αλλάζουν χρήση χωρίς να ενημερώνονται οι αρχές.

Ένας σκοπός αυτή της πλατφόρμας είναι να ξέρουν τι θα βρουν σε κάθε βιομηχανία σε περίπτωση πυρκαγιάς όσον αφορά επικινδυνότητα υλικών, του κίνδυνους και τις παράπλευρες βιομηχανίες, ώστε να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και να ξέρουν που να εστιάσουν την προσοχή τους.

Είπε επίσης ότι είναι χιλιάδες οι βιομηχανίες που υπάρχουν διάσπαρτες στην Κύπρο, ότι γίνονται επιθεωρήσεις βιομηχανιών κατόπιν αίτησης της αρμόδιας αρχής αλλά και κατόπιν αίτησης βιομηχάνων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό να γίνονται όλοι οι έλεγχοι κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.