Πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η διχοτόμηση

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στηλιτεύει τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνώντων

Την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με εφικτές προτάσεις, σε μια προσπάθεια διάρρηξης αδιεξόδου και δημιουργίας δυναμικής για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουντέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, υπέδειξε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ως την οδό για να αποτρέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να μονιμοποιήσει τα διχοτομικά τετελεσμένα.

Μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου στα Χολέτρια της Πάφου, ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως «μέρα με τη μέρα η ελπίδα για τη λύση του Κυπριακού απομακρύνεται. Από τη μια η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση και με τις αλλεπάλληλες έκνομες ενέργειές της ενισχύει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και δημιουργεί καινούργια. Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα όχι μόνο αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι και τη θέση Τουρκίας – Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, αλλά πλέον δεν αναφέρεται στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, δεν αναφέρεται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν».

Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο για να ενισχύει τη διχοτόμηση. Την ίδια ώρα, αυξάνει την πίεσή της πάνω στους Τουρκοκυπρίους και υπέδειξε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί των κυβερνώντων και η παθητική ενατένιση των εξελίξεων που επιδεικνύουν μάς κοστίζουν ακριβά. «Δεν είναι τυχαίο που ενώ η Τουρκία έχει κορυφώσει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, ο διεθνής παράγοντας θεωρεί την ε/κ πλευρά συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο. Οι κακοί και αντιφατικοί χειρισμοί του Προέδρου και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ συνέβαλαν η ε/κ πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσουν την αξιοπιστία τους και να μας φορτώσουν ευθύνες», κατήγγειλε.


Ο Στ. Στεφάνου διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ συνεχίζει να αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού. «Για μας η μνήμη της θυσίας του Κυριάκου και του Σωτήρη Παπαλαζάρου αλλά και των τόσων άλλων ηρώων μας θα συνεχίσει να αποτελεί μαχητή ακούραστο για την απελευθέρωση, την επανένωση του τόπου και του λαού μας, για κατίσχυση της μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στον τόπο μας», κατέληξε.

 

 

Δεν ξεχνούμε τη θυσία του Κυριάκου και του Σωτήρη
Ο Στέφανος Στεφάνου διαμήνυσε ότι «η μνήμη της δολοφονίας του Κυριάκου μάς γεμίζει οργή και μας καλεί να μην ξεχάσουμε» ότι πρέπει «να τη θυμόμαστε και να τη μετατρέπουμε σε μάθημα για τις νεότερες γενιές που πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη και δημοκρατία» και ότι η θυσία του Σωτήρη μάς προστάζει να θυμόμαστε, να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ζωή και το παράδειγμα του Παπαλάζαρου και της Αγαθονίκης, των δύο τραγικών γονέων που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.