Προβληµατισµό και ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσµάτων και σοβαρά νοσηλευόµενων ασθενών

  • «Τα ανθεκτικά µικρόβια αποτελούν απειλή για όλους  τους ασθενείς ή εκείνους που θα νοσηλευτούν κι αυτό συνιστά εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τα νοσηλευτήρια»
  •  «Όσο τα ποσοστά εµβολιασµών παραµένουν καθηλωµένα στο 70-72%, θα υπάρχουν ανάγκες για νοσηλεία και δεν ξέρουµε πόσο θα αντέξουµε αυτή την κατάσταση»
  •  «Κάπου έχουµε συµβιβαστεί σαν κοινωνία στο να καταφέρουµε να συντηρήσουµε την πανδηµία αντί να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα και να αναζητήσουµε οριστική λύση»
  • «Με τα καθηµερινά τεστ δεν αντιµετωπίζουµε το πρόβληµα, αλλά επιβεβαιώνουµε την ύπαρξη της πανδηµίας και προσπαθούµε να ελέγξουµε τις επαφές, που πλέον είναι δύσκολο να περιοριστούν»
  • «Αν θέλουµε να γυρίσουµε στην κανονικότητα, πρέπει να δούµε πώς δίνουµε λύση στο πρόβληµα, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η λύση»

 

Του  Χρήστου Χαραλάµπους

Αφότου ξεκίνησε να εκδηλώνεται και στην Κύπρο η πανδηµία, αλλά και στην πορεία της εξέλιξής της τα δύο τελευταία χρόνια, η Λεµεσός καταγράφηκε ως η περιοχή µε το µεγαλύτερο πρόβληµα σε ό,τι αφορά τον αριθµό των κρουσµάτων, τις νοσηλείες σε Μονάδες Αυξηµένης Φροντίδας και τους σοβαρά νοσούντες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε και πρωτιά στους ηµερήσιους θανάτους.

Μια αρνητική εικόνα που, µε εξαίρεση κάποια µικρά διαλείµµατα, συνεχίζει να ισχύει και σήµερα, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες όχι µόνο ανάµεσα στον ίδιο τον πληθυσµό, αλλά και στις αρµόδιες υγειονοµικές υπηρεσίες, δεδοµένου και του σοβαρού προβλήµατος που συχνά παρουσιάζεται σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του Νοσοκοµείου Λεµεσού να ανταποκριθεί στις αυξηµένες ανάγκες που παρουσιάζονται.

Ελάχιστες φορές το Νοσοκοµείο Λεµεσού δεν ήταν στα όριά του

Όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνουν ιατρικοί λειτουργοί αλλά και νοσηλευτές, που δίνουν καθηµερινό αγώνα στο Νοσοκοµείο Λεµεσού για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε νοσηλευόµενους µε κορονοϊό και ιδιαίτερα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξηµένης Φροντίδας, «ελάχιστες ήταν µέχρι σήµερα οι περιπτώσεις που το νοσοκοµείο δεν έφτασε στα όριά του».

Το πρόβληµα για τη Λεµεσό γίνεται ακόµα πιο ανησυχητικό, καθώς τον τελευταίο καιρό, και ειδικότερα αφότου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, καταγράφονται αυξηµένα περιστατικά κορονοϊού σε σχολικές µονάδες και σε δοµές µε ευάλωτες οµάδες πληθυσµού, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Πρόβληµα που δεν έχει να κάνει µόνο µε τα ίδια τα κρούσµατα και τους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν, αλλά και τις αλυσίδες που δηµιουργούνται µε τον µεγάλο αριθµό των επαφών, οι οποίες κατά γενική παραδοχή είναι δύσκολο να εντοπισθούν στο σύνολό τους και να αντιµετωπισθούν.

Η Λεµεσός βρίσκεται στη δυσµενέστερη θέση

Η δύσκολη επιδηµιολογική εικόνα που αντιµετωπίζει η Λεµεσός καταγράφεται καθηµερινά µέσα από δεδοµένα του Υπουργείου Υγείας, όπου, συγκριτικά µε άλλες επαρχίες, σε αναλογία πληθυσµού αλλά και µε βάση τον αριθµό των εξετάσεων που γίνονται, η Λεµεσός βρίσκεται στη δυσµενέστερη θέση.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα δεδοµένα που έχουν προκύψει την τελευταία εβδοµάδα, όπου η Λεµεσός, όταν δεν έχει την πρωτιά σε αριθµό κρουσµάτων, σοβαρά νοσηλευόµενων αλλά και θανάτων, κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφηκαν την περασµένη Τετάρτη, όπου σε σύνολο 8 θανάτων σε όλη την Κύπρο οι 2 ήταν στη Λεµεσό, ενώ την ίδια µέρα στο νοσοκοµείο της πόλης νοσηλεύονταν µε κορονοϊό 48 ασθενείς και 13 στη Μονάδα Αυξηµένης Φροντίδας. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), σε σύνολο 5.000 περίπου τεστ εντοπίστηκαν 134 θετικά άτοµα. Άλλα 9 άτοµα ήταν θετικά από τα 290 τεστ που έγιναν σε οίκους ευγηρίας. Είχαν καταγραφεί επίσης 29 θετικοί στη Μέση Εκπαίδευση.

Η ίδια περίπου εικόνα καταγράφηκε και την επόµενη µέρα, µε εξαίρεση το γεγονός ότι δεν υπήρξε παγκύπρια κανένας θάνατος. Πιο συγκεκριµένα, την Πέµπτη στο Γενικό Νοσοκοµείο Λεµεσού νοσηλεύονταν 46 ασθενείς, οι 33 σε Θάλαµο Covid και οι 13 σε ΜΑΦ, σε σύνολο 3.641 rapid test τα 84 ήταν θετικά, ενώ θετικοί βρέθηκαν και 16 άνθρωποι σε οίκους ευγηρίας, ανάµεσα στα 320 τεστ που έγιναν. Εντοπίστηκαν επίσης 38 θετικά περιστατικά στη Δημοτική Εκπαίδευση και άλλα 11 στη Μέση Εκπαίδευση.

Χάρης Αρµεύτης: Έχουν περάσει σε δεύτερη µοίρα τα χρόνια προβλήµατα υγείας

Σχολιάζοντας στη «Χαραυγή» την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η Λεµεσός και κάνοντας κάποιες καίριες επισηµάνσεις για τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µε την πανδηµία, ο πνευµονολόγος Χάρης Αρµεύτης αναφέρει ότι σε όλο αυτό που υπάρχει, καθοριστικός είναι ο ρόλος των µέτρων, αν τηρούνται τα µέτρα και αν αποµονώνονται τα θετικά περιστατικά, υποδεικνύοντας ότι «µια επιπλέον σοβαρή παράµετρος είναι η εµβολιαστική κάλυψη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόµενους, οι οποίοι κατά 80% περίπου είτε είναι ανεµβολίαστοι ή δεν έχουν ολοκληρώσει σωστά τον εµβολιασµό τους».

Όλα αυτά µαζί, όπως επισηµαίνει, αποδεικνύουν το λόγο που στη Λεµεσό παρατηρείται αυτή η αύξηση στα δεδοµένα της πανδηµίας. Αναφερόµενος στο πρόβληµα που αντιµετωπίζει το Νοσοκοµείο Λεµεσού αλλά και γενικότερα τα δηµόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Αρµεύτης εκφράζει την κατηγορηµατική άποψη ότι για να λυθεί το πρόβληµα της πανδηµίας θα πρέπει πρώτα να µειωθούν οι νοσηλευόµενοι ασθενείς, γιατί… «φανταστείτε αν είχαµε 2.000 περιστατικά µόλυνσης κάθε µέρα και δεν νοσηλευόταν κανένας, δεν θα συζητούσαµε θέµα πανδηµίας. Οπότε για να µη χρειάζεται να νοσηλεύεται κάποιος, θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των εµβολιασµών».

Συγκρίνοντας µε το τι καταγράφεται σήµερα στο εξωτερικό, επισηµαίνει ότι χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το 85% εµβολιασµού στον γενικό πληθυσµό, νοσηλεύουν πολύ λίγους ασθενείς και αν η Κύπρος είχε σήµερα αυτά τα ποσοστά, θα νοσήλευε αυτή τη στιγµή σε σοβαρή κατάσταση 8 άτοµα αντί 70. «Αυτό σηµαίνει ότι ένα και µόνο νοσηλευτήριο θα µπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες σε παγκύπρια βάση και όλα τα δηµόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα επανέρχονταν στην κανονική τους λειτουργία, εξυπηρετώντας όλους τους άλλους ασθενείς, ενώ τώρα έχουν περάσει σε δεύτερη µοίρα τα χρόνια προβλήµατα υγείας του κόσµου, λόγω της συσσώρευσης ασθενών µε κορονοϊό στις Μονάδες Αυξηµένης Νοσηλείας».

Αποδίδοντας σε κάποιο βαθµό τα αρνητικά δεδοµένα που καταγράφονται και στο γεγονός ότι ο κόσµος δεν τηρεί τα µέτρα προστασίας και λόγω της κόπωσης που προήλθε στα δυο περίπου χρόνια που υπάρχει η πανδηµία, ο ∆ρ Αρµεύτης υποδεικνύει ότι αν δεν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης ο κόσµος, ώστε να υπάρξουν αυξηµένα ποσοστά εµβολιασµού «ή που θα περιµένουµε να φύγει ο ιός από µόνος του ξαφνικά, που είναι πολύ απίθανο ενδεχόµενο, ή που θα είµαστε αναγκασµένοι να περιµένουµε να περάσει το χρονικό διάστηµα µέχρι να δούµε πού θα πάει αυτή η κατάσταση». Τονίζει, δε, ότι είναι στο χέρι των ίδιων των πολιτών να επιφέρουν την επιθυµητή αύξηση του ποσοστού εµβολιασµών, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, σηµειώνοντας ότι «αν υπάρχει κάποιος µε αντίθετη άποψη, ας βγει να µας την πει».

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.