Πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα – Ζήτησαν βοήθεια από την ΚΔ

Εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων φέρεται να βρίσκεται ο ένας εκ των δύο ηλεκτροπαραγωγών σταθμών στα κατεχόμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ έχει ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία η παραχώρηση ποσότητας κιλοβατώρων μέσω του συστήματος διασύνδεσης. Το αίτημα εξετάζεται.

Η ιστοσελίδα Γκιουντέμ Κίπρις γράφει ότι οι εναλλάξ διακοπές ρεύματος λόγω ανεπαρκούς παραγωγής επιμηκύνθηκαν χωρίς ημερομηνία λήξης και οι πολίτες που διαμαρτυρόμενοι παίρνουν τηλέφωνο στην «αρχή ηλεκτρισμού» δεν βρίσκουν κανέναν να απαντά τα τηλέφωνα. Η ίδια ιστοσελίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές, ότι τα καύσιμα στον σταθμό στην Τράπεζα Κερύνειας έχουν τελειώσει.

Σε δηλώσεις του στον «Μπαϊράκ» ο «αναπληρωτής διευθυντής» της «αρχής ηλεκτρισμού», Βεκίλ Ντιρέλ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι νέα παραλαβή αναμένεται να έρθει για τον σταθμό στην Κερύνεια (ΣΣ: «κρατικός», ανήκει στην «αρχή») σε 5 – 10 μέρες. Γίνονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων, συνέχισε, λέγοντας ότι και οι δύο γεννήτριες από την Τουρκία υπόκεινται σε δοκιμαστικούς ελέγχους και θα αρχίσουν κι αυτές σε λίγες μέρες να παράγουν ρεύμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντιρέλ, οι αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα έχουν οδηγήσει στη χρήση χιλίων τόνων καυσίμου την ημέρα για την παραγωγή και γι’ αυτό οι προμήθειες τελειώνουν πιο γρήγορα.

Στο μεταξύ, σε τ/κ ΜΜΕ αλλά και στα ΜΚΔ γίνεται αναφορά σε πρόβλημα και στην κινητή τηλεφωνία. Εταιρείες παροχής έχουν αποστείλει μηνύματα σε συνδρομητές τους πως λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου 3G (ΣΣ: δεν υπάρχει 4G ή 5G στα κατεχόμενά), παρατηρούνται προβλήματα στην επικοινωνία και καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη του ΑΣΤΡΑ για τουρκικά θέματα Δημήτρη Αγάδη, κραυγή αγωνίας εκφράζουν συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα κατεχόμενα, καθώς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω και των συχνών διακοπών ρεύματος.

Επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταφέρονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία δυο γεννήτριες ισχύος 50 μεγαβάτ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία αύριο.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν από την επισκευή μετασχηματιστών και δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, λέγοντας ωστόσο ότι θα βγουν σε «διεθνείς προσφορές» για την προμήθεια καυσίμων στον σταθμό στην Κερύνεια για έναν χρόνο

Υποστήριξε δε ότι κάποια ΜΜΕ μεταδίδουν υπερβολικές ειδήσεις σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και προσπαθούν να δημιουργήσουν «εικόνα χάους».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.