Προβλήματα των νέων στις αγροτικές περιοχές

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

Η δηµόσια συζήτηση µε νέους ανθρώπους που ζουν στα αγροτικά κέντρα είναι αρκετά εποικοδοµητική, αφού µέσω του διαλόγου έρχονται στην επιφάνεια αρκετά προβλήµατα που πιθανόν να µην είναι γνωστά στις τοπικές Αρχές.

Η ∆ιάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ανέδειξε πολλά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι αγροτικές και αποµακρυσµένες από τα αστικά κέντρα περιοχές. Η στεγαστική πολιτική και η εξεύρεση στέγης, θέµατα δηµόσιας υγείας, οι σύγχρονες υποδοµές παιδείας και εκπαίδευσης, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, είναι µερικά από τα θέµατα που απασχολούν τους νέους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. […]

Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί επίσης ένα σηµαντικό παράγοντα προσέλκυσης νέων ανθρώπων αλλά και διαδικτυακών νοµάδων, οι οποίοι χρειάζονται γρήγορο δίκτυο τηλεπικοινωνιών για διεκπεραίωση της εργασίας από το σπίτι, εξόφλησης προσωπικών λογαριασµών εξόδων κ.α. Οι ανάγκες των νέων εµπερικλείουν πλέον και σύγχρονες ανέσεις που γι’ αυτούς είναι δεδοµένες, όπως η επικοινωνία µε νέους τρόπους τεχνολογίας και εργασία µε πιο ευέλικτο ωράριο. Νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν να παραµείνουν στην επαρχία και στα αγροτικά κέντρα θα πρέπει να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στα αστικά κέντρα µέσω των δηµοσίων συγκοινωνιών. Τέλος, ως τοπικές Αρχές γνωρίζουµε πολύ καλά ότι αν δεν εξασφαλιστούν επαγγελµατικά και οικονοµικά οι νέοι, πιθανότατα δεν θα τολµήσουν να δηµιουργήσουν οικογένεια.

∆εν είναι όµως αρκετό να παραδέχονται οι ευρωπαϊκοί θεσµοί ότι οι µικροί δήµοι αντιµετωπίζουν πιο πολλά προβλήµατα καθηµερινότητας που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση, την οικονοµική ανάπτυξη και το περιβάλλον απ’ ό,τι οι πόλεις και τα αστικά κέντρα. Ούτε είναι ορθό επίσης να παραβλέπονται οι αγροτικές περιοχές αναγκάζοντας τους νέους να µετακοµίσουν στα αστικά κέντρα. Η παραµονή αλλά και η επιστροφή των νέων στις ρίζες τους απαιτεί την εµπλοκή των τοπικών Αρχών, των κρατών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσµών.

Για αποφυγή διακρίσεων µεταξύ κατοίκων των αγροτικών και αστικών περιοχών θα πρέπει οι τοπικές Αρχές µε τη συµβολή του κράτους να δηµιουργούν υποδοµές, να εκτελούν έργα ανάπτυξης και να προσελκύουν επενδύσεις. Η παραχώρηση οικονοµικών κινήτρων για ενίσχυση και αναβάθµιση των αγροτικών, ορεινών ή αποµακρυσµένων περιοχών αποτελεί ένα σωστό κίνητρο για παραµονή των νέων στον τόπο καταγωγής τους, κάτι που συµβάλλει στον περιορισµό της ερήµωσης και εγκατάλειψης των µικρών κοινοτήτων.

Αν θέλουµε λοιπόν να διατηρήσουµε ζωντανές τις αγροτικές και αποµακρυσµένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, θα πρέπει να δώσουµε κίνητρα που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση, την επαγγελµατική αποκατάσταση, την οικονοµική ανάπτυξη και την προσβασιµότητα. Ο υπερπληθυσµός των πόλεων και η συνεχής αστικοποίηση επιβαρύνουν συνεχώς το περιβάλλον και δηµιουργούν περαιτέρω κοινωνικά προβλήµατα, τα οποία βρίσκονται σήµερα ψηλά στους προγραµµατισµούς των νέων ανθρώπων που κατοικούν στα αγροτικά και αστικά κέντρα.

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy