Προβληματική η επέκταση των εξετάσεων τετραμήνων στα Γυμνάσια

Έντονες αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Νέες περιπλοκές δημιουργεί η επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα Γυμνάσια, επισημαίνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

«Όπως είχαμε δυστυχώς προβλέψει, εδώ και πολλούς μήνες, η υπόθεση εξετάσεις στα τετράμηνα οδηγεί τα σχολεία μας, από φέτος και τα Γυμνάσιά μας, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία. Έχουν προκύψει τεράστια ζητήματα που δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία έχει να κάνει με την τοποθέτηση διαφόρων μαθημάτων την ίδια μέρα, την επικάλυψη, τη μη γνώση από τις ίδιες τις Διευθύνσεις των σχολείων και από τους εκπαιδευτικούς τού τι πραγματικά θα γίνει με τις εξετάσεις στα τετράμηνα».

Για ακόμη μία φορά, σημείωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης, «γινόμαστε δέκτες έντονων αντιδράσεων από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, βέβαια, εκτός από αυτή τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω λανθασμένων χειρισμών, συνεχίζουν να υφίστανται τα τεράστια ζητήματα σε σχέση με τον αποτυχημένο αυτό θεσμό, που σχετίζονται με την ενίσχυση της παραπαιδείας, τον πολλαπλασιασμό του άγχους και της πίεσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και κυρίως στο ότι χάνεται η ουσία της μάθησης, της παιδαγωγικής διαδικασίας, πίσω από αυτή τη βιομηχανία συνεχών εξετάσεων, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύει την παπαγαλία, την απομνημόνευση γνώσεων και τις τεχνικές για τις εξετάσεις, πράγματα τα οποία ούτε σύγχρονα είναι ούτε και θα χρησιμεύσουν σε οτιδήποτε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας στο μέλλον».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, ​για τις τρεις τάξεις Γυμνασίου που δίνουν φέτος για πρώτη φορά εξετάσεις τετραμήνων, οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου μέχρι τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι εξετάσεις της Β’ σειράς θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των εξετάσεων της Α’ σειράς, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι έβαλαν τρία μαθήματα την ίδια μέρα και ώρα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Γυμνασίου Β’ και Γ’ τάξης θα κληθούν να εξεταστούν σε τρία μαθήματα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) την ίδια μέρα και ώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy