Προβληματική η απόφαση για «Φιλοξένια» και για το ΑΞΙΚ και για τα Δικαστήρια

Διπλός κίνδυνος για αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Η απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινή μετατροπή του «Φιλοξένια» σε χώρο δικαστηρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια αποδεικνύεται προβληματική αλλά και πολυδάπανη, αφού η ανακαίνιση του χώρου θα στοιχίσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος το κράτος να κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε χθες, μετά από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αφού την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιουλίου λήγει ο διαγωνισμός ο οποίος προκηρύχθηκε για την ανακαίνιση του «Φιλοξένια» με σκοπό τη μετατροπή του σε δικαστήρια και ως εκ τούτου ενδέχεται να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία δεν θα μπορούν να ανατραπούν στη συνέχεια. Μάλιστα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας έκτακτης συνεδρίας την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου (μία μέρα πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού), στην οποία θα κληθούν πέντε Υπουργοί (Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Τουρισμού).

Από απαλλοτρίωση η γη

Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ένα μεγάλο μέρος της γης πάνω στην οποία είναι χτισμένο το «Φιλοξένια» προέρχεται από απαλλοτρίωση, η οποία έγινε με σκοπό να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ΑΞΙΚ. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, εγείρονται νομικά ζητήματα από την απόφαση της κυβέρνησης αφού σε περίπτωση που αλλάξει ο σκοπός για τον οποίο έγινε η απαλλοτρίωση ενδέχεται να κατατεθούν αγωγές για αποζημιώσεις από τους πρώην ιδιοκτήτες. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία αφορά το χειρισμό τεμαχίων γης τα οποία προέρχονται από απαλλοτριώσεις. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξουν προσφορές στον διαγωνισμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανακαίνιση του χώρου, το θέμα θα γίνει ακόμη πιο πολύπλοκο, αφού εάν στη συνέχεια το κράτος αποφασίσει να ακυρώσει τον διαγωνισμό θα πρέπει να τεκμηριώσει την απόφασή του. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις και για αυτό το λόγο.

Θα συνεδριάζουν διπλωμάτες και δίπλα θα περνούν κατάδικοι

αι δίπλα θα περνούν κατάδικοι Εν τω μεταξύ, ο Οδ. Μιχαηλίδης εξέφρασε έντονες αμφιβολίες κατά πόσο θα είναι λειτουργική η στέγαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου και του Εμπορικού Δικαστηρίου στο «Φιλοξένια», αφού στον χώρο δίπλα από το «Φιλοξένια» πραγματοποιούνται συνέδρια στα οποία πολλές φορές προσκαλούνται υψηλοί επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο κατάδικοι και ξένοι υψηλοί επισκέπτες;

Θηλιά στο λαιμό του ΑΞΙΚ

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΑΞΙΚ ανέφερε ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Ινστιτούτο, αφού δεν του επιτρέπει να επεκταθεί και να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο. Κατήγγειλε μάλιστα ότι απέστειλε σωρεία επιστολών προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για διάθεση του «Φιλοξένια» στο ΑΞΙΚ χωρίς να πάρει οποιαδήποτε απάντηση. Ακόμη, το μέλος του ΔΣ του ΑΞΙΚ, Λευτέρης Γεωργιάδης, κατήγγειλε ότι από τη μία πλευρά δεν αφήνεται το ΑΞΙΚ να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών του, ενώ από την άλλη ζητούνται άδειες για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.