ΑΚΕΛ: Προβληματικό στοιχείο η αμφισβήτηση από τον ΠτΔ της σύγκλισης για αποτελεσματική συμμετοχή

Η αμφισβήτηση από μέρους του Προέδρου της σύγκλισης που επιτεύχθηκε για την αποτελεσματική συμμετοχή και συγκεκριμένα για τη θετική ψήφο στο Υπουργικό είναι κατά την εκτίμησή μας εξόχως προβληματικό σημείο, αναφέρει το ΑΚΕΛ μέσω του εκπροσώπου του.

Ο Στ. Στέφανου σχολιάζοντας την συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στον Άλφα είπε πως η τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευτεί το πιό πάνω σημείο για να επιχειρηματολογήσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την αρχή της πολιτικής ισότητας και με αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσει συνολικά τη βάση λύσης. Υπάρχει ταυτόχρονα ο κίνδυνος να επιμεριστούν ξανά και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ευθύνες για ένα νέο τυχόν ναυάγιο.

«Η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρόεδρο είναι ξεκάθαρη και δημοσιευμένη, συνεπώς δεν χωρεί διαστρεβλώσεις. Το ΑΚΕΛ ακριβώς μιλά για μια αλληλένδετη συζήτηση. Δεν διαχωρίζει τα θέματα, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος. Ειδικά δε, το θέμα της πολιτικής ισότητας συνδέεται με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό είναι που προνοεί το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο είναι πακέτο και περιλαμβάνει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Εμμένουμε στην ανάγκη συνέπειας στην αρχή της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη δέσμευση στις συγκλίσεις και στο Πλαίσιο Γκουτέρες γιατί ακριβώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την κατοχή και τα εγγυητικά δικαιώματα της Άγκυρας.

Στη δεδομένη στιγμή δεν εξυπηρετεί η επιμονή του Προέδρου στο αφήγημα του για τι έγινε στο Κραν Μοντανά, δεδομένου ότι αυτό δεν υιοθετείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΓΓ του ΟΗΕ που ήταν παρών στη διάσκεψη, είπε ο κ. Στεφάνου για να προσθέσει πως κρίσιμη σημασία έχει αυτή τη στιγμή, πώς θα τοποθετηθεί τώρα ενόψει της Γενεύης.

«Ευχή και ελπίδα του ΑΚΕΛ είναι η άτυπη πενταμερής να ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για απελευθέρωση, επανένωση και ειρήνη».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.