Του

Θεοχάρη Μασούρα*

Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον εκ των υπευθύνων της προσφυγιάς και του διαμοιρασμού της Κύπρου χρήζουν ομαδικής ψυχανάλυσης! Βαριά σαν τη μυλόπετρα η κατηγορία, αλλά θα την τεκμηριώσω. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο κ. Αναστασιάδης κατά την προπραξικοπηματική περίοδο υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β΄, που συλλαμβάνονταν από το εφεδρικό, το οποίο συστάθηκε από το κράτος για να υπερασπίσει τη Δημοκρατία και να αποσοβήσει το πραξικόπημα και την εισβολή. Εκ των υπευθύνων για τη μη αποσόβησή τους είναι και ο νυν Πρόεδρος. Η εκλογή, βέβαια, Αναστασιάδη, κατά τη μέρα τουλάχιστον της διεξαγωγής των εκλογών, έγινε δημοκρατικώ τω τρόπω, και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε για την πανηγυρική σας εκλογή και είθε να σας δούμε και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κύριε Πρόεδρε, «να προσέχετε την Κύπρο μας», σας ευχήθηκε ο Σταύρος Μαλάς το βράδυ της Κυριακής, όταν σας τηλεφώνησε για να σας συγχαρεί. Η έκκληση αυτή εκφράζει και τις μύχιες ανησυχίες των συνετών Κυπρίων. Κυπριακό και οικονομία πρέπει να προωθηθούν παράλληλα, καθότι καμιά οικονομία έχει μέλλον, αν δεν στηρίζεται στα γερά θεμέλια μιας επανενωμένης Κύπρου. Χωρίς λύση, με ευρωπαϊκές, ασφαλώς, προδιαγραφές, η όποια οικονομική πρόοδος είναι αβέβαιη και μοιάζει με το κτίσιμο πύργων στην άμμο!

Το ΑΚΕΛ στην εκατονταετή πορεία του απέδειξε πως πάνω από όλα θέτει την Κύπρο και επομένως από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ο λαός το έταξε, δεν πρόκειται να σας βάλει τρικλοποδιές, νοουμένου βέβαια ότι πολιτεύεστε ορθά. Οφείλετε, κύριε Πρόεδρε, να εκμεταλλευτείτε την ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά και το πολιτικό ήθος ΑΚΕΛ και Μαλά και να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Οφείλετε να μπείτε μπροστά από τους θαμώνες των εθνικόφρονων σωματείων και να είστε έτοιμος να επωμιστείτε το τίμημα του ιστορικού συμβιβασμού στο Κυπριακό και της προώθησης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Μεσοβέζικες απόψεις του τύπου ότι δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί, κεντρώοι και σοσιαλιστές, δεν είναι πειστικές.

«Κέρδισε τις καρδιές μας ο Μαλάς για το ήθος, την πραότητα και τις ξεκάθαρες θέσεις του -έλεγε το βράδυ των αποτελεσμάτων μια ψηφοφόρος- και αν λυπάμαι είναι γιατί οι συμπολίτες μου, του απέστρεψαν το πρόσωπο και έτσι στέρησαν και σε μένα το δικαίωμα να επιστρέψω, μετά από 44 χρόνια κατοχής, στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».

Είναι τα λογής-λογής κατεστημένα, Μ.Μ.Ε., «τζάκια», κεφαλαιοκράτες, ΚΕΒΕ και εκκλησιαστική ιεραρχία που έφραξαν την άνοδο στην εξουσία του αυτοδημιούργητου και φτωχόπαιδου από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου. Τον Μαλά και το ΑΚΕΛ, Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, τα κατεστημένα τους θέλουν μόνο ως κλακαδόρους και επιτημητές του εκλεκτού τους, Αναστασιάδη. Τα λογής-λογής κατεστημένα δεν επέτρεψαν τη χειραφέτηση των μαζών από τα στεγανά και τις ιδεοληψίες. Εξάλλου το βρόμικο παιχνίδι εις βάρος του Μαλά, ως δήθεν «μισθοφόρου του ΑΚΕΛ», στήθηκε μήνες προ των εκλογών από την πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ειδικά, έστησαν τα δίκτυά τους για ποδηγέτηση, παραπληροφόρηση και στιγματισμό του Μαλά, ως καμουφλαρισμένου κομμουνιστή, άθεου και επικίνδυνου!!!

Προς τι, λοιπόν, κύριε Αναστασιάδη, οι μετεκλογικές σας εκκλήσεις για ενότητα, όταν την θρυμματίσατε στο βωμό των προσωπικών σας φιλοδοξιών; Η ενότητα μοιάζει με γυαλί, που όταν σπάσει, δεν συγκολλάται. Τραβάτε την πορεία σας, «μεγάλε, Νίκο Αναστασιάδη», όπως σας επευφημούσαν και οι οπαδοί σας, και μην ανησυχείτε από τον Μαλά και το ΑΚΕΛ, γιατί δεν πρόκειται να θυσιάσουν το καλό της πατρίδας προς ίδιον όφελος. Φέρτε σωστή λύση στο Κυπριακό, αντιμετωπίστε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τόσο ο Μαλάς όσο και το ΑΚΕΛ δεν θα σταθούν τροχοπέδη στο έργο σας.

* Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.