Προβληματισμός για ενδεχόμενο τρίτο κύμα και πισωγύρισμα

Πρέπει όλοι να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν πισωγύρισμα και νέο Lockdown ανέφερε ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών κυρίως στη Λεμεσό. Είπε ότι δεν πρέπει να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Για τα rapid test, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνονται στοχευμένα και όχι οριζόντια. Πρόσθεσε ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν γίνονται rapid test και δεν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες. Αντιθέτως, είπε, επιβαρύνεται η οικονομία καθώς έχουν ξοδευτεί για τα rapid test πολλά εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα για τους εμβολιασμούς.

Ο κ. Αρμεύτης κατέστησε σαφές ότι δεν θα τελειώσει η πανδημία, θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται ο κόσμος και ενδεχομένως να καταστραφεί η οικονομία, αν δεν γίνει μαζικός εμβολιασμός. Υπέδειξε ότι αν δεν μπορεί η Ευρώπη να μας δώσει εμβόλια, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να βρει εναλλακτικούς τρόπους.  Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, να σωστός προγραμματισμός και πλάνο διάθεσης εμβολίων. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πίεση προς την κυβέρνηση από κόμματα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Και αυτή την εβδομάδα αναμένεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανέφερε ο επικεφαλής της Μονάδας Ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Συλβέστρος.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων λόγω αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού σε σχολεία και συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. Πρόσθεσε ότι η Λεμεσός συγκεντρώσει τα περισσότερα κρούσματα, κυρίως στα σχολεία της πόλης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε περίπου  100 σχολεία παγκύπρια εντοπίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού. Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμα δεν έχουν μολυνθεί όλοι οι γονείς των παιδιών τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό. Ο Βαλεντίνος Συλβέστρος τόνισε ακόμα ότι έχουν παρατηρήσει κάποιες υπερβολές, λέγοντας ότι σε ένα σχολείο έχει βρεθεί ένα κρούσμα και έκλεισε ολόκληρο το σχολείο. Όπως είπε, υπάρχουν σχολεία που ενώ παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα, δεν έκλεισαν.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που οι διευθυντές είχαν μεγάλη πίεση από τους συνδέσμους γονέων με αποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση να κλείσουν το σχολείο.

Ο κ. Συλβέστρος διευκρίνισε ότι το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας λέει ότι επαφές είναι τα παιδιά σε ακτίνα δυο μέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σημείωσε ωστόσο ότι αν είναι αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων τότε το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει άλλη απόφαση. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι για να δουν μείωση των κρουσμάτων, θα πρέπει να εντοπισθούν όλα τα κρούσματα από τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού.

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Ομάδα Ιχνηλάτησης έχει συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες για τη διασπορά του κορωνοϊού, τις οποίες παρέθεσε στον Υπουργό Υγείας και στην συμβουλευτική επιστημονική ομάδα.

Παράλληλα, ο κ. Συλβέστρος επισήμανε ότι δεν πρέπει να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του και να διασπείρεται ο ιός στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.