Ο τελευταίος λόγος στον ΟΚΥπΥ για το Νοσοκομείο Αθαλάσσα.

Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα είναι ο τελευταίος λόγος σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό αυτόνομο νοσηλευτήριο ή θα υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας;

Όπως πληροφορείται η «Χ», η απόφαση για την ένταξη του νοσηλευτηρίου στη μεταρρύθμιση της υγείας έχει παρθεί, απομένει ωστόσο να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο το νοσηλευτήριο θα λειτουργεί σε συνθήκες αυτονόμησης συνεπακόλουθα και του ΓεΣΥ. Το πώς οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας θα λειτουργούν με την αυτονόμηση των νοσοκομείων ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη, του Κλάδου των Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ και του προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανταλλάχτηκαν απόψεις, με τον κλάδο να καταθέτει τους προβληματισμούς του. Ως γνωστό, θέση του κλάδου είναι όπως οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αυτονομηθούν ως ολότητα. Αυτό σημαίνει πως όλα τα τμήματα των νοσοκομείων, εξωτερικών ιατρείων, κοινοτική υπηρεσία και εξαρτήσεις θα υπάγονται στην αυτόνομη Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας. Ανησυχεί η ΠΑΣΥΚΙ Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει, στο μεταξύ, και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών σε σχέση με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στις 8 Φεβρουαρίου. «Ενώ το σχετικό νομοσχέδιο έχει υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής εδώ και επτά μήνες και ο διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μετρά δύο μήνες, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να εφαρμοστούν διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σε σχέση με τους ασθενείς και τους ιατρούς», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ σε ανακοίνωσή της. Η συντεχνία διερωτάται κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, την αναγκαιότητα λήψης άμεσων διορθωτικών μέτρων, ώστε να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητά τους και η επακόλουθη επιτυχής εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2018 είναι η ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2019 και ο διορισμός των διοικητικών ομάδων, «χωρίς όμως να μπορεί να απαντηθεί στη βάση ποιου τεχνικού μοντέλου ή ίσως καλύτερα ποιων σχεδιασμών και στη βάση ποιων δεδομένων θα γίνει αυτό». Η ΠΑΣΥΚΙ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι λειτουργοί υγείας και οι ασθενείς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν ακόμα ένα χρόνο για επίλυση των προβλημάτων της καθημερινής άσκησης ιατρικής, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα νοσηλευτήρια, με πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών». Η συντεχνία πάντως εκφράζει την προθυμία της να συνεργαστεί με το ΔΣ του Οργανισμού για τις μεταρρυθμίσεις, «όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε τους πάντες – ασθενείς, οργανωμένα σύνολα και κοινωνίαότι τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι στον αναπνευστήρα και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν ακόμα τουλάχιστον ένα χρόνο για έναρξη εφαρμογής σοβαρών και ουσιαστικών διορθωτικών κινήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Μαρίνα Κουμάστα