Σύμφωνα με τη νομοθεσία όταν ένας εκπαιδευτικός προάγεται σε διευθυντή πρέπει να υπηρετήσει εκτός έδρας για δύο χρόνια ή αν έχει ικανοποιητικό αριθμό μονάδων για ένα χρόνο.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης το γεγονός ότι το 33% των διευθυντών θα μετακινηθεί σε άλλο σχολείο και άρα το ένα τρίτο των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα έχει νέο διευθυντή, σύμφωνα με την πρώτη σειρά μεταθέσεων της 16ης Απριλίου.
 
Η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της εκφράζει  έντονο προβληματισμό για την επικρατούσα κατάσταση και αναφέρει πως «το πρόβλημα έγκειται στην αναχρονιστική και αντιπαραγωγική νομοθεσία η οποία χρειάζεται να τροποποιηθεί με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τόσο το συμφέρον των εκπαιδευτικών αλλά και του δημόσιου σχολείου». 
 
Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης θα καλέσουν σε συνάντηση τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, προς συζήτηση του θέματος, με σκοπό να εξευρεθεί σύντομα λύση και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τις μεταθέσεις-τοποθετήσεις διευθυντών.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία όταν ένας εκπαιδευτικός προάγεται σε διευθυντή πρέπει να υπηρετήσει εκτός έδρας για δύο χρόνια ή αν έχει ικανοποιητικό αριθμό μονάδων για ένα χρόνο.
 
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει ότι, επιπλέον, «παρατηρείται το φαινόμενο διευθυντής, αφού τελειώσει την θητεία του εκτός έδρας στα δύο χρόνια και αφού μετατέθηκε στην έδρα του, μετατίθεται ξανά εκτός έδρας επειδή υπολείπεται μονάδες».
 
Προσθέτει ότι «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Επαρχία Λεμεσού όπου πέραν του 50% των διευθυντών των σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού είναι από άλλη επαρχία».
 
 Επίσης, σύμφωνα με τις μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν, τρεις από τους διευθυντές, ενώ υπηρέτησαν προ διετίας στη Λεμεσό, επιστρέφουν πίσω με τη νέα χρονιά ενώ σε άλλες περιπτώσεις αριθμός διευθυντών οι οποίοι τοποθετήθηκαν  κατά την τρέχουσα χρονιά σε σχολεία, με την νέα χρονιά μετατίθενται.
 
«Τι το πιο απλό να παρατεινόταν η θητεία τους έως ότου συμπληρώσουν τις απαραίτητες μονάδες για επιστροφή στην έδρα τους», διερωτάται, τέλος, η Συνομοσπονδία.