Προβληματισμός στη Χάγη για αποτελέσματα της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ

Προβληματισμένο εμφανίζεται το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό και εκφράζει την ανησυχία του για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα NRC Handelsblad.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη χτεσινή συζήτηση στην ολλανδική Βουλή με θέμα τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλοί από τους βουλευτές ασκούν έντονη κριτική για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας. Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνεχίζει η εφημερίδα, η πλειοψηφία των βουλευτών διατύπωσε πρόταση η εφαρμογή της συμφωνίας να τελεί υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου παρατηρητή όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάτι που όμως βρήκε αντίθετο τον πρωθυπουργό Rutte, ο οποίος υπενθύμισε ότι και ο εν λόγω οργανισμός αποτελεί ένα από τα μέρη της συμφωνίας. Σημειώνεται πως ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας περί επαναπροώθησης σε καθημερινή βάση προσφύγων στη Συρία από τις τουρκικές Αρχές.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte εμφανίστηκε έκπληκτος για την εφεκτική στάση του ολλανδικού Κοινοβουλίου απέναντι στην Τουρκία, παραπέμποντας στις διαβεβαιώσεις που παρέχει η τουρκική κυβέρνηση ότι οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας δεν ευσταθούν. «Δεν έχω κανένα λόγο να εγκαλώ την Τουρκία για το θέμα αυτό», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα επικριτικά εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει η εφημερίδα, το D’ 66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι) ) κατήγγειλε ότι τα hotspots στην Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης και τάχθηκε – όπως άλλωστε και οι Πράσινοι (Groen Links ) – υπέρ της διακοπής των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Trouw όπου σημειώνεται ότι το D’66 (κεντρώοι Φιλελεύθεροι), η ChristenUnie (κεντρώοι Χριστιανοδημοκράτες), το SP (Σοσιαλιστές) και PvdA (Εργατικοί) ζητούν από την ολλανδική κυβέρνηση να θέσει θέμα επίσημης ανάληψης ρόλου τοποτηρητή της συμφωνίας από την πλευρά του ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των διεθνών δικαιωμάτων των προσφύγων τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η συναίνεση μερικών μικρότερων κομμάτων, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η πρόταση να υπερψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, παρατηρεί η εφημερίδα. Το σκεπτικό των εν λόγω κομμάτων είναι ότι τα δικαιώματα των προσφύγων δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία και πολλοί απ’ αυτούς υποχρεώνονται να επιστρέψουν στη Συρία. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν, θα πρέπει να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία μέχρι να εξακριβωθεί κατά πόσον οι καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν βάση.

Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι λαϊκιστές του PVV (Wilders) απορρίπτουν τη συμφωνία, με το αιτιολογικό ότι περιέχει υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ενρτογάν ιδίως σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περί επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ το PVV τάσσεται αναφανδόν υπέρ του κλεισίματος των ολλανδικών συνόρων, το CDA θεωρεί ότι πρέπει να παρασχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια προς τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Μακεδονία) που σηκώνουν μεγάλο βάρος στη φύλαξη των συνόρων, καταλήγει η εφημερίδα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy