Προβληματισμός στην Επ. Μεταφορών για ταχογράφους και συσκευές περιορισμού ταχύτητας σε μεγάλα οχήματα

Προβληματισμοί για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την εγκατάσταση και χρήση ταχογράφων, καθώς και την εγκατάσταση συσκευής περιορισμού ταχύτητας σε συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής την Πέμπτη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συζήτησε την ανάγκη ελέγχου που προκύπτει αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων ταχογράφων και κοφτών ταχύτητας σε λεωφορεία και φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους, καθώς και των συνεργείων που τοποθετούν την πινακίδα βαθμονόμησης του ταχογράφου, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Μαρίνου Μουσιούττα, Χρίστου Ορφανίδη και Χρύσανθου Σαββίδη.

Σε δελτίο Τύπου που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι η επιτροπή άρχισε τη συζήτηση, παρουσία εκπροσώπων των κυβερνητικών αρμοδίων και των εμπλεκόμενων φορέων, εξετάζοντας θέματα που αφορούν την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την εγκατάσταση και χρήση ταχογράφων, καθώς και την εγκατάσταση συσκευής περιορισμού ταχύτητας σε συγκεκριμένους τύπους οχημάτων.

Ειδικότερα, την επιτροπή απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι έλεγχοι που διενεργούνται από τους αρμοδίους στους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων που σχετίζονται με τη μηχανική κατάσταση των οχημάτων, τις άδειες και τα έγγραφα που απαιτούνται να κατέχουν οι οδηγοί, καθώς και με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Η επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τους ελέγχους που διενεργούνται από τους αρμοδίους για την ορθή αδειοδότηση των συνεργείων εγκατάστασης και βαθμονόμησης των συσκευών περιορισμού ταχύτητας και η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

Παρουσιάστηκε μελέτη για το οδικό δίκτυο Τροόδους-Λευκωσίας και Τροόδους-Λεμεσού

Σε επόμενη συνεδρίαση μετατίθεται και η συζήτηση για την ανάγκη αναβάθμισης και κατασκευής βελτιωτικών έργων στον δρόμο Καντού-Ομόδους, στην επαρχία Λεμεσού. Στο πλαίσιο της συζήτησης, που άνοιξε έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών. Μάριου Καρογιάν, Μαρίνου Μουσιούττα, Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακουμή, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και των επηρεαζόμενων κοινοτικών συμβουλίων, ενημέρωσε την Επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης για το οδικό δίκτυο Τροόδους-Λευκωσίας και Τροόδους-Λεμεσού, στην οποία έχουν καταγραφεί οι ανάγκες για προσβασιμότητα, συνδεσιμότητα και διατήρηση πρώτιστα της οδικής ασφάλειας. Ο εν λόγω Επίτροπος εξέφρασε την ετοιμότητά του να ακούσει τις εισηγήσεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Τροποποίηση του νόμου για την Ναυτική Εκπαίδευση εξετάζει η Επιτροπή

Επίσης, η Επιτροπή άρχισε εχθές την κατ’ άρθρον συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου για τη Ναυτική Εκπαίδευση, ώστε, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσω της ρύθμισης της λειτουργίας και του καθεστώτος των Ακαδημιών Ναυτικής Εκπαίδευσης στη Δημοκρατία, και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης περί Προτύπων Εκπαίδευσης Έκδοσης Πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (Σύμβαση STCW). Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy