Θετικά κρούσματα κορονοϊού και στα Νοσοκομεία Λ/σίας και Λ/κας

 

Η επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έθεσε σε συναγερμό τον ΟΚΥπΥ που ξεκίνησε τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 75χρονου που βρέθηκε θετικός ενώ νοσηλευόταν. Ο εκτελεστικός διευθυντής των Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου, Γιώργος Καροτσάκης, δήλωσε χθες ότι ο 75χρονος εισήχθη την περασμένη Τετάρτη με ελαφρύ εγκεφαλικό και ανέπτυξε τα συμπτώματα ενώ νοσηλευόταν σε θάλαμο του Παθολογικού Τμήματος. Η εξέταση ήταν θετική και ο ασθενής μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Ακολούθως έκλεισε το Παθολογικό Τμήμα, ενώ το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών συνέχισε μερικώς τη λειτουργία του χωρίς να δέχεται εισαγωγές. Τα περιστατικά αποφασίστηκε να παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα και στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Θετικό ήταν το γεγονός ότι δεύτερος ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο με τον 75χρονο εξετάστηκε, αλλά το δείγμα ήταν αρνητικό για κορονοϊό.

Οι υπόλοιποι ασθενείς στο Παθολογικό Τμήμα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έδωσαν δείγματα, ενώ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι οι επαγγελματίες υγείας τηρούσαν όλα τα μέτρα πρόληψης και ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, αλλά και το προσωπικό που έχει απομείνει. Όπως είπε, σχεδόν όλοι οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής ήρθαν σε επαφή με τον 75χρονο εκτός από μια γιατρό και ως εκ τούτου τέθηκαν σε απομόνωση. Σε περίπτωση που κριθεί ότι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει πλήρως, θα ανοίξει ξανά το τμήμα και θα μεταφερθούν γιατροί από κέντρα υγείας και άλλα νοσηλευτήρια, σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής.

Επίσης σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιοι μετά και από ανακοίνωση κρουσμάτων κορονοϊού σε επαγγελματία Υγείας στη Μονάδα Εντατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ κλειστό έμεινε χθες και το ΓΝ Πάφου, σε συνέχεια του Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2020. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Πάφου λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για τις επόμενες 48 ώρες και θα εξυπηρετεί περιστατικά που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ιδιωτικός τομέας, κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το ΚΕΚΑ.

Τα νοσοκομεία δεν είναι μολυσμένα και είναι αναμενόμενο να εντοπίζονται κρούσματα του κορονοϊού γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ. Μιλώντας χθες στον «Άστρα» ο Πάμπος Χαριλάου είπε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας, μετά που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.
Εξάλλου, ανέφερε ότι θα γίνει λήψη δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας όλου του προσωπικού, που ήλθε σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και όλων των ασθενών των συγκεκριμένων θαλάμων. Πρόσθεσε ότι πιέζουν το Ινστιτούτο το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά, προκειμένου να έχουν έγκαιρα τα αποτελέσματα για να ξεγνοιάσουν όσοι έχουν δώσει δείγματα, αλλά και να ξεκαθαρίσει ποιοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Τόνισε ακόμα ότι το προσωπικό, που μετά από αξιολόγηση, κρίθηκε ότι έχει έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τέθηκε σε υποχρεωτική απομόνωση, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση όλου του προσωπικού και των ασθενών από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.

Τάσος Περδίος