Προϋπολογισμός χωρίς όραμα και κοινωνική ευαισθησία

Στο επίκεντρο τα σκάνδαλα, φτώχεια, ακρίβεια και διάλυση κοινωνικού κράτους

Στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την Κύπρο, αλλά και τις πολιτικές της κυβέρνησης όσον αφορά τη φτώχεια, την ακρίβεια και το κοινωνικό κράτος, επικεντρώθηκαν οι βουλευτές στις ομιλίες τους χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Σ. Στεφάνου κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες είναι «τσιλιαδόροι της τραπεζικής ληστείας και πλασιέδες των συμφερόντων των τραπεζών». Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις στο Προεδρικό «όπου κουτουλά ο ένας στον άλλο», ενώ χαρακτήρισε ως ευκαιριακή και γεμάτη σκοπιμότητες τη συμπόρευση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Ο Αρ. Δαμιανού αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού αλλά και στο Σχέδιο Εστία, το οποία «φτιάχτηκε από τις τράπεζες για τις τράπεζες και τη νύφη και πάλι την πληρώνουν οι πολίτες». Υπενθύμισε επίσης τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι Λεμεσού και κατηγόρησε την κυβέρνηση για δογματισμό.

Η Ελ. Μαύρου κάλεσε τους κυβερνώντες να κατέβουν από το θρόνο τους στον Λόφο και να δούνε πώς ζει ο λαός. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία στεγαστικής πολιτικής και το κύμα αστέγων, καθώς επίσης στις χαλαρώσεις για επενδυτές, την πολιτική των διαβατηρίων και το φαγοπότι δισεκατομμυρίων.

Ο Ανδρέας Φακοντής αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της φτώχειας, τους άστεγους, το φαινόμενο των εργαζόμενων-φτωχών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η Σκ. Κουκουμά χαρακτήρισε ως εξοργιστική τη νοοτροπία της κυβέρνησης όσον αφορά τις γυναίκες και υπενθύμισε την επιχορήγηση του αντρικού ουροδοχείου. Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2019 για τα προσφυγικά είναι χειρότερος από αυτόν του 2018.

Ο Γ. Γεωργίου (εκ Λεμεσού) αναφέρθηκε στη φτώχεια, τις εκποιήσεις, τις ουρές στα νοσοκομεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι επί ξυρού ακμής και κατεβάζει ρολά. Επίσης αναφέρθηκε στη φούσκα των ακινήτων προσθέτοντας ότι η πολιτική των διαβατηρίων φέρνει κέρδη μόνο για τους λίγους.

Ο Κ. Κώστα αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με το χαλλούμι κάνοντας λόγο για εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων. Επίσης αναφέρθηκε στην ακρίβεια στα καύσιμα και το ρεύμα.

Ο Ά. Καυκαλιάς έκανε λόγο για γκάφα και ρεζιλίκια στην υπόθεση με το χαλλούμι. Αναφέρθηκε επίσης στη μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα αναζωογονούσαν την ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα.

Ο Γ. Γεωργίου (εκ Λάρνακας) αναφέρθηκε στα προβλήματα της Παιδείας και διερωτήθηκε κατά «πόσο έχουμε Υπουργό Παιδείας ή λογιστή;». Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, προσθέτοντας ότι «ζωή δεν είναι ένα κομμάτι ψωμί, ούτε το ΕΕΕ, ούτε οι προβληματικές θέσεις εργασίας».

Η Ε. Χαραλαμπίδου είπε ότι οι εκθέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή αποτελούν «πιστοποιητικά της αλαζονείας και της διαφθοράς της κυβέρνησης». Υπενθύμισε επίσης την αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα για το «μαστίγωμα της νοημοσύνης μας» προσθέτοντας ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή μας –όχι όμως– και η επιμονή μας».

Ο Χρ. Τζιοβάνης αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς και την κοινωνική ανισότητα. Υπενθύμισε επίσης τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λεμεσού.

Ο Ν. Κέττηρος αναφέρθηκε στις περικοπές αναπτυξιακών έργων, προσθέτοντας ότι η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί το φτωχό συγγενή.

Η Ευ. Σάββα είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 στερείται οράματος και κοινωνικής ευαισθησίας, προσθέτοντας ότι το ένα τρίτο των συμπολιτών μας βιώνει τη φτώχεια, την κοινωνική ανασφάλεια και την έλλειψη κρατικής και εργασιακής προστασίας.

Η Βουλή ψηφίζει για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ‘σταυρώνοντας’ το Εστία 

Στις 15.00 το νομοθετικό σώμα συνέρχεται στην κορυφαία συνεδρία του έτους για να τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

Ο προϋπολογισμός θα τεθεί σε ψηφοφορία γύρω στις 18.00, όπως ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταστεί νόμος του κράτους.

Επί του κρατικού προϋπολογισμού ενσωματώθηκαν οι 48 κυβερνητικές τροπολογίες.

Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές) για τις οποίες ζητείται έγκριση πληρωμής (μη περιλαμβανομένων των δαπανών που βαρύνουν το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) ύψους €5.457.370.805  (αρχικός προϋπολογισμός χωρίς τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στο μεταξύ από το Υπουργείο Οικονομικών) και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,79%, σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2018 (μη περιλαμβανομένων των δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2018).

Οι 48 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν κατά 16 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες.

Τα κόμματα κατέθεσαν σειρά τροπολογιών, κατά κύριο λόγο για σταυρώματα κονδυλιών. Ο αριθμός και το περιεχόμενο των τροπολογιών θα ξεκαθαρίσει μετά το μεσημέρι. Το προσχέδιο των τροπολογιών είναι 55 σελίδων.

Μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι το κονδύλι των 33.000.000 ευρώ, που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία θα “σταυρωθεί”, ώστε να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την εκταμίευση. Η τροπολογία κατατέθηκε  από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους και  ως εκ τούτου το “σταύρωμα” εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy