Προϋπολογισμός: Εξετάζονται οι τροπολογίες των κομμάτων – Εισήγηση για αποκοπή κονδυλιών που αφορούν τον Γρίβα

Τελευταία συζήτηση στη 1, των τροπολογιών επί του προϋπολογισμού στην Επ. Οικονομικών

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Τελευταία ανταλλαγή απόψεων σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών επί των τροπολογιών με τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό, τον τελευταίο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Τα μέλη της επιτροπής εξετάζουν σήμερα το περιεχόμενο τω τροπολογιών πριν την έναρξη της τριήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό η οποία θα κορυφωθεί στις 8 Δεκεμβρίου με την ψήφιση του. Τροπολογίες έχουν ως στόχο είτε την αποκοπή κονδυλίων είτε την ένθεση σημείωσης σε κονδύλια (σταύρωμα όπως είναι γνωστό), έτσι ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος του τι δαπανάται.

Με κοινή τροπολογία που υπογράφουν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, επιχειρείται αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σχετικών με τις ιδιωτικοποιήσεις  με εξαίρεση το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη του Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Εξάλλου τέσσερα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ εισηγούνται με κοινή τροπολογία την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Την ίδια ώρα γίνεται εισήγηση για αποκοπή παροχών ύψους €376 χιλιάδων ευρώ που αφορά τις δαπάνες για το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ.Γρίβα Διγενή, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις και εκδόσεις που αφορούν τον Γρίβα.

Την ίδια ώρα με τροπολογία που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ γίνεται εισήγηση για σταύρωμα του κονδυλίου ύψους 45,6 ε,. που αφορά κοινωνικές παροχές και συγκεκριμένα προβλέπει ότι κάθε έξι μήνες η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάζει τι δαπανάται ως προς τις  χαριστικές χορηγίες που δίδονται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, τη Χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και το Σχέδιο Εστία.

Επίσης σταυρώνεται κονδύλι ύψους 41νος εκατομμυρίων  που αγορά τις υποδομές που σχετίζονται με την έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.

ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ εισηγούνται σταύρωμα οποιωνδήποτε δαπανών, για  στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και στη Διαχείριση Δάσους Ακάμα.

ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ζητούν σταύρωμα κονδυλίου 200 χιλιάδων ευρώ που αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εποπτεία για περιοχές που θα εγκριθούν για μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος, καθώς και την πρόσληψη ενός ατόμου για κάθε περιοχή για στήριξη του έργου των επιτροπών με συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

ΑΚΕΛ και  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ εισηγούνται σταύρωμα κονδυλίου που αφορά την αμοιβή ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με εξαίρεση, αναφορικά με υφιστάμενους συνεργάτες, τις δαπάνες που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχειρούν με κοινή τροπολογία το σταύρωμα δαπανών ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων που αφορούν το έργο του Κέντρου Φιλοξενείας Αιτητών Ασύλου στις Λίμνες Μενόγειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy