Προϋπολογισμός κοινωνικών ελλειμμάτων και αβεβαιότητας

 

Χωρίς πλάνο για τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν η οικονομία και η κοινωνία, είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση και παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού επεσήμανε ότι σε μια περίοδο που διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αποτυγχάνει να δώσει λύσεις.

«Δυστυχώς, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 στερείται οράματος και προοπτικής», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Αρ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «στον τελευταίο ουσιαστικά χρόνο διακυβέρνησης οι κυβερνώντες καταγράφουν έλλειμμα που αγγίζει το 1,2 δις ευρώ, δημόσιο χρέος που πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ». Επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών είναι πλασματική, αφού το ποσοστό υλοποίησης βρίσκεται μόνιμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμη, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία και τα οποία οδηγούν χιλιάδες πολίτες στη φτωχοποίηση, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, η αποτυχία του σχεδίου «Εστία», η ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής και η ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα σιτηρά και το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τα χαμηλά και μεσαία στρώματα βιώνουν καθημερινά τη δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια εντείνεται», επεσήμανε ο Αρ. Δαμιανού. Παρέθεσε επίσης στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δεικνύουν ότι ένας στους πέντε πολίτες βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, πέραν των 190.000 πολιτών, προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες περί άλλα τυρβάζουν. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι μετά από εννέα χρόνια διακυβέρνησης οι κυβερνώντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, «είναι ενδεικτικό της αδυναμίας τους να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά ελλείμματα. Όπως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη λήξη σχεδόν της θητείας τους μιλούν για νέο αναπτυξιακό μοντέλο (και όχι άδικα), αφού το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν ο διασυρμός της πατρίδας μας μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος, το οποίο μετέτρεψαν σε βιομηχανία της αρπαχτής, της διαπλοκής και της σύγκρουσης συμφερόντων».

Τα κόμματα προειδοποιούν για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

«Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική αλλαγή»
Το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «είναι προφανές ότι ο τόπος χρειάζεται προοδευτική αλλαγή. Τόσο στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού όσο και με ευρύτερες δράσεις, εντός και εκτός Βουλής». Προανήγγειλε επίσης ότι «θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες καταθέτοντας προτάσεις και προτείνοντας λύσεις», προσθέτοντας ότι «οι πολίτες αναμένουν έργα και όχι λόγια. Βαρέθηκαν τα ανέξοδα “δεσμεύομαι” των κυβερνώντων».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.