Προϋπολογισμός/Θεοπέμπτου: Μόνη ενασχόληση της κυβέρνησης με την κλιματική κρίση είναι η υποβολή πολιτικών στην ΕΕ που ποτέ δεν εφαρμόζει

Όλη η ανθρωπότητα, εκτός από την Κύπρο, ασχολείται αυτή την εποχή με την κλιματική κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την σύνοδο για το κλίμα στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος είπε πως η μόνη ενασχόληση της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα είναι να υποβάλει πολιτικές στην ΕΕ, τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζει.

Μιλώντας στο περιθώριο συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2023, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «κλασσικό παράδειγμα η πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα, όπου αναλάβαμε την υποχρέωση να φυτέψουμε 1 εκ. δέντρα μέχρι το 2030, αλλά ούτε οι Δήμοι, ούτε οι Κοινότητες ούτε το κτηματολόγιο επιτρέπουν σε κανένα να φυτέψει», για να σημειώσει ότι «βασικά άφησαν την ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση να φυτεύει πάνω από 140.000 δέντρα το χρόνο ή περίπου 400 δέντρα κάθε μέρα».

Εξέφρασε τη λύπη του για τις επόμενες γενιές, αφού όπως είπε, «με βάση τη Πράσινη Συμφωνία μέχρι το 2050 θα πρέπει η Κύπρος να απορροφά όσους ρύπους εκπέμπει και χωρίς δέντρα θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε ρύπους».

Εξήγησε ότι «μέσα στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας είναι και το πακέτο μέτρων γνωστό σαν Fit for 55, το οποίο στοχεύει σε 55% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030», για να σημειώσει ότι δεν νομίζει να έχει κάποιος εντυπωσιαστεί από τον προγραμματισμό της Κύπρου, αλλά αντίθετα «είμαστε της τελευταίας στιγμής, πολύ φοβάμαι ότι θα πάθουμε ότι έγινε και με τους ρύπους της ΑΗΚ που η κυβέρνηση για 10 χρόνια παρακολουθούσε άπραγη το κόστος να πηγαίνει από μερικά εκατομμύρια σε περίπου 200 εκ. φέτος, χωρίς να νοιάζεται για το κόστος στον πολίτη και τον φτωχό κόσμο».

«Βλέπετε όσο πιο ψηλό το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, τόσο πιο ψηλό το κόστος αποφυγής και τόσο πιο ψηλά τα εισοδήματα όσον ιδιωτών λειτουργούν κάτω από αυτή τη συμφωνία. Το πρόβλημα που έρχεται, είναι ότι η ΕΕ συζητά πλέον την επέκταση του συστήματος αυτού σε εταιρείες και μεγάλα κτήρια», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου «πρέπει να προετοιμαστούμε, να γίνει ενημέρωση, να κάνουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα κτήρια και τόσα άλλα για να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας», σημειώνοντας ότι από μια κυβέρνηση που ούτε τις υποχρεώσεις της από ευρωπαϊκές Οδηγίες για ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των δημόσιων κτηρίων ετήσια δεν τηρεί, δεν περίμενε περισσότερα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Οικολόγων «ένα άλλο μέτρο για να προστατεύσουν την ντόπια ευρωπαϊκή βιομηχανία, είναι αυτό της επιβολής φόρου άνθρακα στα προϊόντα Τσιμέντου, αλουμινίου, σιδήρου, λιπασμάτων και στη ναυσιπλοΐα όταν αυτά έρχονται από τρίτες χώρες», για να συμπληρώσει ότι «το 2035 δεν θα επιτρέπεται η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο και θα πρέπει μέχρι τότε, να έχουμε παντού φορτιστές αυτοκινήτων».

Είπε ακόμα ότι στη γεωργία θα υπάρξουν αλλαγές στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων, αλλά κυρίως μια αύξηση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ πρόσθεσε ότι ο μέτρο που θα επηρεάσει περισσότερο από όλα την Κύπρο, είναι αυτό της αλλαγής φορολόγησης καυσίμων, όπου ο φόρος θα υπολογίζεται στο πόσοι ρύποι εκπέμπονται και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων.

Σε σχέση με τους κανόνες εμπλοκής, είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο επειγόντως «είναι η αστυνομία να ορίσει πρώτα τα διάφορα σενάρια και για καθένα από αυτά να καθορίσει τους κανόνες συμπεριφοράς της, ώστε τόσο η αστυνομία όσο και οι διαδηλωτές να γνωρίζουν καλά εκ των προτέρων τα όρια τους», για να υπογραμμίσει πως «έτσι η αστυνομία θα συμπεριφέρεται με τρόπο που κανείς δεν θα κατηγορεί και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και πορείες θα γνωρίζουν ποια θα είναι η απάντηση της αστυνομίας, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους».

Αναφερόμενος στην στεγαστική πολιτική, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι στην Κύπρο η εκτόξευση του κόστους για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας, δημιουργεί συνθήκες που καθιστούν το δικαίωμα της στέγασης ένα δυσπρόσιτο αγαθό με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, για να σημειώσει ότι το κράτος «θα έπρεπε να έχει πολλά χρόνια πριν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική».

«Μια στεγαστική πολιτική, που δεν θα σημαίνει μόνο χαμηλότοκα δάνεια και χρηματοδοτήσεις, αλλά έναν γενικότερο σχεδιασμό που θα μελετήσει όλο το φάσμα του ζητήματος, με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγράφονται ετησίως», είπε.

Για την ευημερία των ζώων αν και χαιρέτισε το γεγονός ότι τώρα υπάρχει ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο για την ευημερία των ζώων, εντούτοις, είπε πως «η κυβέρνηση όφειλε από την ψήφιση του νόμου να κάνει ενημερωτικές εκστρατείες και να καλεί τον κόσμο να γράψει τα ζώα που έχει τώρα στην κατοχή του».

Αναφορικά στις μεταφορές, είπε πως το κυκλοφοριακό χειροτερεύει κάθε χρόνο και η Λευκωσία κατέχει την πρωτιά, για να σημειώσει ότι «δυστυχώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες μέσα σε 12 χρόνια έκανε απλά μερικές μονοδρομήσεις και ξεκίνησαν και οι διαδρομές των λεωφορείων».

Τόνισε ότι «χρειάζεται επειγόντος να γίνει σωστή σηματοδότηση του οδικού δικτύου, που να δίνει πλεονέκτημα στα λεωφορεία, πιο συχνές και καλά σχεδιασμένες διαδρομές, με καλές έξυπνες στάσεις, να προωθηθούν τα ποδήλατα και να διορθωθούν και να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια».

Για τον Ακάμα, ο Πρόεδρος τον Οικολόγων είπε πως «αυτή τη φορά η κυβέρνηση έφερε πολύ επικίνδυνες εισηγήσεις βασισμένες στο γνωστό πλέον σκεπτικό μιας κυβέρνησης, που θεωρεί ότι ανάπτυξη σημαίνει να κτίζεις κτήρια παντού», συμπληρώνοντας πως «οι προτάσεις αυτή τη φορά ήταν πράγματι πολύ επιθετικές και εισήγαγαν και νέους όρους, όπως τα επισκεπτόμενα αγροκτήματα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy