Πρύτανης Παν. Κύπρου: Το Πανεπιστήμιο δεν παρανόμησε στην περίπτωση Νιαζί – Βολές κομμάτων εναντίον του

Για σκηνικό στοχοποίησης κάνει λόγο το ΑΚΕΛ - Βολές των υπόλοιπων κομμάτων κατά του Πρύτανη

Για σκηνικό στοχοποίησης του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης, καθώς στην επιτροπή τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο παραβίασης του συντάγματος από αποφάσεις δημοσίων πανεπιστημίων, σύμφωνα με τις οποίες παραχωρείται άδεια άνευ απολαβών σε μέλη του προσωπικού τους όταν αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι στο βωμό των σκοπιμοτήτων κάποιοι δεν έχουν ούτε μέτρο ούτε αναστολές. Πρόσθεσε ότι «ένα είναι να διαφωνείς με την άποψη του οποιουδήποτε και άλλο να προβαίνεις σε προσωπικές επιθέσεις επειδή διαφωνείς με την άποψή τους κάτι όπως είπε που δεν περιπειεί τιμή για το πως πρέπει να συνεδριάζουν οι επιτροπές».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει παρανομήσει για την περίπτωση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ λέγοντας ότι έχουν γνωματεύσεις και γνώμες νομικών μελών του Συμβουλίου. Επίσης είπε ότι το Πανεπιστήμιο σέβεται τους νόμους και το σύνταγμα.

Όπως είπε ο νόμος λέει ότι μέλος ενός οργανισμού του δημοσίου δε μπορεί να εκλεγεί σε θέση βουλευτή ή Υπουργού γιατί από αυτή την θέση μπορεί να ευνοήσει τον οργανισμό από το οποίο προέρχεται. Σημείωσε ότι στην περίπτωση του ευρωβουλευτή δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας ευρωβουλευτής δε μπορεί να ευνοήσει τον οργανισμό στον οποίο βρισκόταν. Επίσης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ακαδημαϊκών Γιώργου Γεωργίου και Ιωσήφ Ιωσήφ που διορίστηκαν πρέσβεις της Κύπρου στην Αθήνα στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν τέθηκε θέμα ασυμβίβαστου.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ακόμα ότι η περίπτωση Κιζιλγιουρέκ είναι η ίδια με τις άλλες δυο περιπτώσεις. Υπέδειξε δε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες αναχρονιστικές διατάξεις, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε ακαδημαϊκούς δημοσίων πανεπιστημίων να υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα. Πρόσθεσε ότι η ίδια ρύθμιση δεν αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επίσης είπε ότι η Κύπρος είναι η χώρα των παραδοξοτήτων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δια του Μάριου Πετρίδη, αναφέρει ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει νόμους που η ίδια θεωρεί εσφαλμένους. Ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας είπε ότι κάλεσαν με επιστολή τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει αν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου έκανε λόγο για έλλειψη συμμόρφωσης στους νόμους από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είπε ότι δεν είναι πολιτικό το θέμα, λέγοντας ότι ο σεβασμός στους νόμους και το σύνταγμα δε μπορεί να έχει εξαιρέσεις. Ο κ. Δημητρίου γνωστοποίησε δε ότι σε δυο εβδομάδες η Επιτροπή Νομικών θα δει ξανά το θέμα και θα ενημερωθεί κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου εναρμονίστηκε με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι στα 22 χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά άκουσε ανώτερο αξιωματούχο της πολιτείας (Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου) να εκφράζει τις απόψεις του και να λέει ότι το Σύνταγμα και τη νομοθεσία τα πατά στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ο κ. Κουλίας εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών όπως όλα τα πρακτικά της συνεδρίας αποσταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω οδηγίες. Επίσης ανέφερε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ξανά προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου όταν υπάρχουν τέτοιοι όπως είπε κύριοι στην κορωνίδα.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ασέβεια του Πρύτανη προς το Σύνταγμα. Ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται κάποιοι να χρυσοπληρώνονται από τον κυπριακό λαό, να παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ίδια ώρα να πηγαίνου στη Βουλή και να κοροϊδεύουν τους εκπροσώπους του λαού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.