Ψάχνοντας τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος

Από το Βιβλιοτρόπιο με τον Ανδρέα Αποστολίδη

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη των εκδόσεων Άγρα διοργανώνει εκδήλωση για το αστυνομικό μυθιστόρημα με εισηγητή τον Ανδρέα Αποστολίδη, συγγραφέα και μεταφραστή.

Όπως αναφέρουν οι οργανωτές, η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ένα λογοτεχνικό μέσο εγκάρσιας ανάλυσης του κοινωνικού σώματος και των δομών του, το οποίο είναι δυνατόν –ανάλογα με το ταλέντο και την οξυδέρκεια του συγγραφέα– να αποτελέσει το κατεξοχήν «μυθιστορηματικό είδος της βίαιης κοινωνικής παρέμβασης», όπως τόνιζε ο Γάλλος συγγραφέας Ζ. Π. Μανσέτ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Polar, τον Ιούνιο του 1980. Η «κοινωνική» ή «πολιτική» διάσταση του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν θα πρέπει, όμως, να ταυτίζεται με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος, καθώς αποτελεί μια σημαντική, αλλά όχι τη μοναδική του εκδοχή.

Στην εκδήλωση «Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος» ο Ανδρέας Αποστολίδης θα επιδιώξει να φωτίσει τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια συγγραφική πρακτική η οποία είναι δυνατόν επίσης να ταυτίζεται με το ρομαντισμό, τον υπαρξισμό, το ψυχολογικό ή το ιστορικό μυθιστόρημα.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό, τη Λοβοτομή, καθώς και τη συλλογή Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομικές ιστορίες είναι το Βουντού (Άγρα, 2017). Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Chester Himes, P. Highsmith, Jerome Charyn, R. Chandler, D. Hammett, V. Nabokov κ.ά. και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους. Το 2009 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος – Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του.

Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατόν επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Από τις τελευταίες του δουλειές είναι η σειρά Δύο φορές ξένος για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα. Το ντοκιμαντέρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.

Στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30.

Συντονιστής: Τώνης Κουντούρης, Πληροφορίες: τηλ. 99 667599

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων/κόμικς αστυνομικής λογοτεχνίας

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα στο Public στη Λευκωσία