Ψάχνουν την υστάτη για πτητικά μέσα για τις πυρκαγιές – Προβλήματα και στην πυρόσβεση

Προβλήματα και στην πυρόσβεση, λόγω κυρώσεων που επέβαλε και η Κύπρος κατά της Ρωσίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Εκτός του στόχου της απόκτησης οκτώ πτητικών μέσων πυρόσβεσης βρίσκεται η Κύπρος, αφού δεν έγινε δυνατό μέχρι στιγμής να μισθωθούν ακόμα 2 πτητικά μέσα για την κατάσβεση των δασικών και των μεγάλων πυρκαγιών στην ύπαιθρο και να καλυφθεί το κενό που προκάλεσαν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και η παρουσία στην Κύπρο των ρωσικών ελικοπτέρων τύπου «Καμόφ».

Πάντως στο Υπουργείο Γεωργίας υπάρχει αισιοδοξία για το ότι θα καλυφθούν τα κενά μέχρι τα μέσα προς το τέλος Μαΐου. Ο λειτουργός δημοσιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, Αντώνης Κωνσταντίνου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι το Τμήμα Δασών είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επεισόδια.

Πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία συντήρησης των δύο αεροσκαφών του Τμήματος Δασών, τα οποία θα είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι μέχρι τις 13 Μαΐου θα έρθουν και δύο ισπανικά αεροπλάνα, τα οποία ήρθαν και πέρσι με μίσθωση. Επιπλέον, είπε, είναι διαθέσιμα και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Από την πλευρά του ο λειτουργός Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, Πέτρος Πέτρου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι λόγω των καταστάσεων, τα πρωτεύοντα πτητικά, δηλαδή αυτά που ανταποκρίνονται άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα είναι φέτος λιγότερα κατά ένα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για αντικατάσταση των δύο ρωσικών ελικοπτέρων, ο κ. Πέτρου είπε ότι ο σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά ήταν να εξασφαλίζονταν 8 πρωτεύοντα πτητικά μέσα σε σύγκριση με πέρσι που ήταν έξι. Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχουν πέντε πρωτεύοντα πτητικά μέσα, δηλαδή κατά ένα λιγότερο σε σύγκριση με πέρσι.

Δεν απέδωσαν οι προσφορές

Τόσο ο κ. Κωνσταντίνου όσο και ο κ. Πέτρου αναφέρθηκαν στην αποτυχία εξασφάλισης δύο πτητικών μέσων που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά «Καμόφ». Ο κ. Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν είναι γυμνή απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, παρουσιαζόμενος αισιόδοξος ότι το Υπουργείο Γεωργίας μέσα από τη διερεύνηση και τις προσπάθειες που κάνει θα καλύψει την έλλειψη των δύο ρωσικών αεροσκαφών.

Για το ίδιο θέμα ο Πέτρος Πέτρου είπε ότι ο λόγος που δεν απέδωσαν οι προσφορές για αντικατάσταση των ρωσικών «Καμόφ» είναι γιατί δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εταιρείες ή αν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, αυτό δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του Τμήματος Δασών. Γι’ αυτό το Τμήμα Δασών είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτό να μισθωθούν ακόμα δύο ελικόπτερα μέχρι το τέλος Μαΐου.

Επίσης άγονος, πρόσθεσε, κατέστη και ο διαγωνισμός για την ενοικίαση δύο ακόμα αεροπλάνων, αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, Υπουργείο Γεωργίας και Τμήμα Δασών ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει η δυνατότητα μίσθωσης συνολικά τεσσάρων πτητικών μέσων.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, μέχρι τώρα είναι διαθέσιμα τα 2 αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τα δύο μισθωμένα από την Ισπανία που είχαμε και πέρσι και ένα ελικόπτερο της Ε.Φ., ενώ αν παραστεί ανάγκη θα κληθούν για να συνδράμουν τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Βρετανικών Βάσεων. Ερωτηθείς αν με τα πτητικά μέσα που έχει τώρα στη διάθεσή της η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές, τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει, σημειώνοντας ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η χρησιμοποίηση των επίγειων δυνάμεων.

Αργοπορία για τις προσφορές

Ανησυχία για το φετινό πρόγραμμα των πτητικών μέσων πυρόσβεσης εξέφρασε ο τέως διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος τόνισε στη «Χαραυγή» ότι η αντιπυρική περίοδος σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου ξεκινά την 1η Μαΐου και οι αρμόδιοι ακόμα ψάχνουν να βρουν λύσεις.

Οι διαδικασίες εξεύρεσης πτητικών μέσων είναι εκπρόθεσμες, είπε, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν βρεθούν τώρα τα πτητικά μέσα, θα χρειαστεί χρόνος για να εξευρεθούν διερμηνείς, μηχανικοί, αντικαταστάτες και άλλο προσωπικό, σε αντίθεση με το προσωπικό των ρωσικών μέσων που λόγω της πολύχρονης παρουσίας τους στην Κύπρο είχαν εξοικειωθεί με τα κυπριακά δεδομένα.

Διερωτήθηκε επίσης αν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που είναι ο χειρότερος μήνας των πυρκαγιών, τα νέα πληρώματα θα είναι έτοιμα.

Ανάγκη για Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας  

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι θα πρέπει να γίνει πιο συντονισμένη δουλειά στο θέμα των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι στον τομέα αυτό εμπλέκονται διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες και συνεπεία τούτου δεν υπάρχει μία αρμόδια Αρχή που να διαχειρίζεται με ασφάλεια και με βάση την πραγματική σοβαρότητα των πυρκαγιών που εκδηλώνονται την ίδια ώρα. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, χρειάζεται η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα που μπορεί να εκφραστεί μέσω ενός Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Τράγκολας τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο στόλος των πτητικών μέσων που μπορούν να ρίξουν μεγάλες ποσότητες νερού, διότι, όπως είπε, είναι διαφορετικό να ρίχνεται ένας τόνος νερού και διαφορετικό να πέσουν 7 τόνοι νερού. Στην πρώτη περίπτωση από το ύψος που ρίχνεται το νερό το μεγαλύτερο μέρος του θα χαθεί στον αέρα και πάνω στη φωτιά θα πέσει μόνο υγρασία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

80 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει την ευθύνη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην ύπαιθρο.

Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεντής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη και είναι σε επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις τοπικές Αρχές για τα θέματα των αποψιλώσεων.

Παράλληλα, η Υπηρεσία συντηρεί ήδη τον μηχανικό εξοπλισμό για να είναι σε θέση μάχης, ενώ τις επόμενες μέρες θα στελεχωθούν οι σταθμοί υπαίθρου και με ωρομίσθιο προσωπικό, το οποίο προσελήφθη γι’ αυτό το σκοπό. Κάποιοι από αυτούς θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και κάποιοι άλλοι πάνω σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Κεντή, εντός των ημερών θα στελεχωθούν και τα παρατηρητήρια ελέγχου, ενώ θα ξεκινήσει και η παρατήρηση με τεχνικά μέσα. Επίσης, ειδικά σε περιοχές που είναι δυνητικά επικίνδυνες, σε συνεργασία με την Αστυνομία, το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Δασών θα εκτελούνται συνεχείς περιπολίες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης, ο κ. Κεντής είπε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 80 κενές θέσεις, παρόλο που έγινε μεγάλος αριθμός προσλήψεων τα τελευταία 3 χρόνια.

Ωστόσο, σημείωσε, το θέμα είναι ότι με τις νέες προσλήψεις δεν σημαίνει ότι λύνεται αυτόματα το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφού η επιμόρφωση και η εκπαίδευση ενός πυροσβέστη διαρκεί 3 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.