ΠΣΕ: Ποτέ πια πυρηνικό ολοκαύτωμα – Απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων!

Ανακοίνωση ΠΣΕ για τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Αναλυτικά:

«Αν η ανθρωπότητα ξεχάσει την ιστορία της ή σταματήσει να την εξετάζει με κριτική προσέγγιση, θα επαναληφθούν τα τρομερά λάθη του παρελθόντος. Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη Χιροσίμα. Οι προσπάθειες για κατάργηση των πυρηνικών όπλων πρέπει να συνεχιστούν απ’ όλους τους νουνεχείς ηγέτες όλου του κόσμου».

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, μας υπενθυμίζει τη φρίκη και τον όλεθρο του πολέμου. 75 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, βομβαρδιστικό αεροσκάφος ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου στη Χιροσίμα. Υπολογίζεται ότι φονεύθηκαν επί τόπου πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι στην πλειονότητα τους άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας της ραδιενέργειας. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, δεύτερη πυρηνική βόμβα, πλουτωνίου αυτή τη φορά, ρίχνεται στο Ναγκασάκι. Η έκρηξη ήταν ακόμα σφοδρότερη από την πρώτη. Οι δύο αυτές ενέργειες κατατάσσονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου καθώς στρέφονταν εναντίον αμάχων και δεδομένου ότι ο πόλεμος είχε ήδη κριθεί.

Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) τιμούμε τα αμέτρητα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Καταδικάζουμε ξανά το ατιμώρητο αυτό έγκλημα και καλούμε τους λαούς της γης να αγωνιστούν για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μακριά από πολέμους και καταστροφές. Αν μια πυρηνική βόμβα μπορεί να επιφέρει τόση καταστροφή, η ύπαρξη πάνω από 15 χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών στα οπλοστάσια διαφόρων χωρών αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες η ανθρωπότητα να βιώσει ακόμη χειρότερες καταστροφές.

Δυστυχώς, 75 χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και την πυρηνική καταστροφή, όλο και περισσότερα πολεμικά μέτωπα δημιουργούνται και οι εντάσεις δυναμώνουν, λόγω της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Οι ευθύνες των ΗΠΑ έναντι της ανθρωπότητας είναι εγκληματικές, καθώς με τις πολιτικές τους στοχεύουν στη συνεχή ένταση με την Κίνα, δημιουργώντας συνθήκες ενός νέου ψυχρού πολέμου, οι οποίες οδηγούν σε έξαρση της στρατιωτικοποίησης και σε μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Επιπλέον, η συνεχής αντιπαράθεση με επίκεντρο τις πυρηνικές απειλές μεταξύ ΗΠΑ – Λ.Δ. Κορέας αποτελεί διαρκή κίνδυνο για ένα νέο ολοκαύτωμα. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου της Τουρκίας και η κατοχή πυρηνικών από το Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο τους λαούς της περιοχής.

Η απαγόρευση όλων των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την απόρριψη της εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αποτελεί απαίτηση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος και των λαών που αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης. Η Διεθνής Σύμβαση του 2017 για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων αποτελεί σημαντικό ορόσημο και εργαλείο στα χέρια των λαών και του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης στον αγώνα για πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών. Δυστυχώς η Κύπρος αποτελεί μία από τις χώρες οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση του 2017. Ως ΠΣΕ απαιτούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε η Κύπρος να επικυρώσει το συντομότερο τη Διεθνή Σύμβαση για κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Μαζί με τα φιλειρηνικά κινήματα, μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ως ΠΣΕ θα συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα, για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ποτέ πια πυρηνικό ολοκαύτωμα! Απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων!