ΠΣΕΜ: Απαράδεκτες συμπεριφορές κατά της μαθήτριας από μερίδα εκπαιδευτικών – Σφυρίζει αδιάφορα το ΥπουργείοΗ Γραμματεία της ΠΣΕΜ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα που προέκυψε για το άρθρο μαθήτριας σε εφημερίδα του σχολείου σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών, που «σφυρίζει αδιάφορα».

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Συνδ. Θεολόγων: Kάποιοι εκπαιδευτικοί να κάνουν την αυτοκριτική τους

Διαβάστε επίσης: Επίθεση εκπαιδευτικών σε μαθήτρια γιατί είπε την άποψη της για τα θρησκευτικά – Άγνοια δηλώνει ο Υπουργός

Η ΠΣΕΜ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί, να καταδικάσει τις απαράδεκτες συμπεριφορές «της μικρής μερίδας εκπαιδευτικών και να στηρίξει τη μαθήτρια».

Προσθέτοντας ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στοχοποίηση της μαθήτριας που εξέφρασε την άποψη της, δηλώνει ότι η ΠΣΕΜ στέκεται «δίπλα στη συμμαθήτρια μας και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη του».

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:

Ως ΠΣΕΜ παρακολουθούμε με αγανάκτηση τη δημόσια συζήτηση που προέκυψε από το άρθρο μαθήτριας σε εφημερίδα του σχολείου σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στοχοποίηση της μαθήτριας που εξέφρασε την άποψη της.

Οφείλουμε όλοι να διερωτηθούμε. Ποια είναι η ουσία ύπαρξης των σχολικών εφημερίδων; Δεν είναι η ανεμπόδιστη και χωρίς παρέμβαση έκφραση της άποψης των μαθητών; Δεν είναι το μέσο για να εξασκούν την κριτική τους σκέψη οι μαθητές; Προς τι λοιπόν αυτή η επίθεση για ένα άρθρο, στο οποίο η μαθήτρια εκφράζει την άποψη της;

Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του». Δυστυχώς μια μερίδα εκπαιδευτικών, αλλά και μέρος της κοινωνίας, δεν σέβονται ούτε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, ούτε την ελευθερία έκφρασης των μαθητών.

Είναι ανεπίτρεπτο η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα που καταδικάζουν φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη να ανέχονται επιθέσεις ενάντια σε μια μαθήτρια γιατί εξέφρασε μια άποψη διαφορετική για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι καταδικαστέος μόνο για άλλες χώρες αλλά όχι για τη δική μας. Στο τέλος της ημέρας τα σχολεία μας είναι κοσμικά και σε αυτά φοιτούν παιδιά με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε μαθητή πρέπει να είναι σεβαστές και αυτό πρέπει να διαφαίνεται τόσο από τις σχολικές αίθουσες όσο και από το πρόγραμμα μαθημάτων.

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Παιδείας. Επιθέσεις σε βάρος μαθήτριας γιατί εξέφρασε την άποψη της και το Υπουργείο Παιδείας, που κατά τα άλλα νοιάζεται για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, σφυρίζει αδιάφορα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τώρα να τοποθετηθεί να καταδικάσει τις απαράδεκτες συμπεριφορές αυτής της μικρής μερίδας εκπαιδευτικών και να στηρίξει τη μαθήτρια. Ως ΠΣΕΜ, στεκόμαστε δίπλα στη συμμαθήτρια μας και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους.