ΠΣΕΜ: Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας παρέχει κριτική σκέψη και όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου συνάντηση μεταξύ της νέας Γραμματείας της ΠΣΕΜ με την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ

Στα πλαίσια της συνάντησης ως ΠΣΕΜ θέσαμε τις απόψεις μας για τα ζητήματα που απασχολούν εμάς τους μαθητές αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολο.


Συγκεκριμένα, αναφέραμε στην ΟΕΛΜΕΚ την έντονη διαφωνία μας με το μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο που προωθεί η κυβέρνηση για να εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Τονίσαμε ότι θέλουμε ένα σχολείο που θα μας παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και κριτική σκέψη και όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο, που θα προωθεί τη βαθμοθηρία, την ενίσχυση της παραπαιδείας και την αύξηση του άγχους των μαθητών. Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ μας ανέφερε ότι και οι καθηγητές διαφωνούν με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και στηρίζουν τον αγώνα των μαθητών ενάντια σε αυτό το μέτρο. Με τη σειρά μας ενημερώσαμε τους οργανωμένους καθηγητές ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφαση της να εφαρμόσει το μέτρο, εμείς οι μαθητές δεν θα μείνομε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα.

Στη συνέχεια συζητήσαμε το ζήτημα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία και της ασφάλειας των μαθητών το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα. Τονίσαμε πως τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας αποτελούν προβλήματα κοινωνικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατασταλτικά μέτρα όπως εισαγωγή καμερών ασφαλείας στα σχολεία και ψηλά κάγκελα. Θέσαμε την άποψη μας για ενίσχυση της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των μαθητών μέσω προγραμμάτων και ειδικών μαθημάτων στα σχολεία καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου που θα μας καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη μόρφωση, πολιτιστικές και αισθητικές αξίες που θα κρατούν μακριά τους μαθητές από τέτοια φαινόμενα. Παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων στο θέμα αυτό και έγιναν σκέψεις για διοργάνωση κοινής εκδήλωσης ΟΕΛΜΕΚ – ΠΣΕΜ για το θέμα της βίας και της παραβατικότητας.

Τέλος, διαβεβαιώσαμε τους οργανωμένους καθηγητές ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε περίπτωση που γίνουν ξανά προσπάθειες από πλευράς Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνησης για μείωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η ΟΕΛΜΕΚ μας ευχαρίστησε για τη στήριξη και μας διαβεβαίωσαν με τη σειρά τους ότι θα σταθούν δίπλα μας στον αγώνα για ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.