Ψέματα… ατέλειωτα ψέματα

Της
Ελένης Μαύρου
Για έξι χρόνια είχαν τα «εργαλεία» στα χέρια τους που οι ίδιοι ψήφισαν και δεν έκαναν τίποτα για να κυνηγήσουν τους «κακοπληρωτές». Τώρα θέλουν κι άλλες νομοθεσίες και διαδικασίες εξπρές για τις εκποιήσεις και τη μαζική πώληση δανείων.
«Ξέχασαν» ότι είναι δικό τους παιδί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις. Είναι δική τους πολιτική οι διαδικασίες εξπρές και η παροχή εργαλείων που εξυπηρετούν μόνο τις τράπεζες. Είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που ανέφερε στο Ανώτατο τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, προπαγανδίζοντας ότι έχει λύσεις για το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Και τώρα, έβγαλαν μπροστά ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και ζητούν επιτάχυνση των εκποιήσεων και διευκόλυνση της πώλησης και τιτλοποίησης δανείων. Θέλουν μάλιστα να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο «Αφερεγγυότητας», για να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις!

Προτάσσουν τις λίγες περιπτώσεις δανειοληπτών που εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία και το σύστημα, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πότε μίλησε η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ για τα €9,2 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια λίγων επιχειρηματιών και στρέφονται κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας; Πότε μίλησαν για την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος της κοινωνίας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και ζητούν εδώ και τώρα εκποιήσεις;

Τίποτα δεν μπορεί να στρέψει την προσοχή από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διάλυση του Συνεργατισμού.
Επί των ημερών τους είναι που επιβλήθηκε η θεραπεία για τον Συνεργατισμό.
Αυτοί είναι που ήσαν ιδιοκτήτες και είχαν την ευθύνη διοίκησης του Συνεργατισμού τα τελευταία έξι σχεδόν χρόνια.

Αυτοί είναι που μέσα από μια στημένη διαδικασία και μια κάκιστη συμφωνία φόρτωσαν στους φορολογούμενους πολίτες τα €5 δις που έχουν δοθεί στον Συνεργατισμό, την ώρα που παρέχουν εγγυήσεις ύψους €2,6 δις στην Ελληνική Τράπεζα για πιθανές ζημιές και εγγυούνται κιόλας τα μελλοντικά κέρδη της Τράπεζας!
Στην πορεία αυτών των έξι σχεδόν χρόνων η κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις για την καλή πορεία που είχε επί των ημερών της ο Συνεργατισμός.
Δεν είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που μας έλεγε το 2014 ότι «ο Συνεργατισμός ήδη κερδίζει το στοίχημα» και ότι «η Διοίκηση όσο και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού απολαμβάνει την αμέριστη και απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης»;

Δεν είναι ο ίδιος που μας έλεγε το 2015 ότι «έχουν γίνει άλματα… ο ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία»;
Δεν είναι ίδιος που μας έλεγε το 2017 ότι «έχουν επιτευχθεί άλματα προόδου, η Συνεργατική έχει κεφαλαιουχική επάρκεια, έχει σημαντική ρευστότητα και σημειώνω επίσης την επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΧ»;
Πουλούσαν μάλιστα ψευδαισθήσεις στους πολίτες ότι ο Συνεργατισμός «επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό» να επιστραφεί στους πολίτες «μη αποκλειομένων και επιλογών που να αφορούν τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το κούρεμα».

Έλεγαν συνειδητά ψέματα για να αποκρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις που ήταν το κλείσιμο του Συνεργατισμού και το ξεπούλημά του. Και τώρα επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως πριν λίγες μέρες απέδωσε ξεκάθαρες ευθύνες μιλώντας για «κακή διακυβέρνηση», που δεν επέτρεψε στο Συνεργατισμό να επιβιώσει. Είπε δηλαδή, ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι άνθρωποι που διόρισε εκεί και διαχειρίζονταν για έξι χρόνια τον Συνεργατισμό που οδήγησαν στο σημείο σήμερα να επιδοτούν άλλη Τράπεζα και να χαρίζουν την περιουσία του.
Να γίνει λοιπόν έρευνα. Άμεση, πλήρης και ουσιαστική.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.