Ψευδαισθήσεις για αλλαγή της µεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο θέµα του Μεταναστευτικού έχει συζητηθεί εξαντλητικά. Όσο, όµως, το θέµα συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινωνίες µας, κυρίως αυτές που υποδέχονται τους µετανάστες, θα συνεχίζει να επανέρχεται και να µας υπενθυµίζει την ανάγκη αντιµετώπισης του στη βάση του. Αφορµή για την αναφορά µας είναι η πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο και την Ελλάδα, δύο χώρες που έχουν αναλάβει µεγάλο βάρος της αντιµετώπισης του προβλήµατος, τόσο σε απόλυτους αριθµούς, όσο και σε ποσοστά όσον αφορά τον πληθυσµό.

Τα µηνύµατα που έστειλε η επίσκεψη του Πάπα, παρά τις ακραίες αντιδράσεις κάποιων µεµονωµένων ατόµων και µητροπολιτών, οι οποίοι δεν µπορούν να αντιληφθούν ότι παρά τις διαφορές της Ορθόδοξης µε την Καθολική Εκκλησία, ο άνθρωπος αυτός εκπροσωπεί 1,8 δις πιστούς, είναι τεράστια. Οι πράξεις του όσον αφορά τους µετανάστες µπορεί να ήταν συµβολικές, αλλά έστειλαν πολλά µηνύµατα τα οποία η κοινωνία και οι πολιτικοί θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν. Σε µια περίοδο που αναµένεται έξαρση του φαινοµένου, λόγω πολλών παραγόντων, όπως η πείνα, η φτώχεια, οι συγκρούσεις και ο ισλαµικός φανατισµός, θα πρέπει να µπορούµε να σκεφτόµαστε και να ενεργούµε νηφάλια. Σίγουρα, και η Καθολική Εκκλησία δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε σε κρίσιµες για την ιστορία στιγµές, αλλά αυτό δεν µπορεί να αποτελεί παράγοντα διχασµού και δεν µπορεί να µας παρασύρει γιατί το πρόβληµα είναι πολύ µεγαλύτερο από αυτό που κοντόφθαλµα βλέπουµε.

Η επίσκεψη του Πάπα σε Κύπρο και Ελλάδα έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια την ανάγκη για αντιµετώπιση του προβλήµατος πάνω σε µια δοµηµένη βάση σε όλη την Ευρώπη. Τους επόµενους µήνες θα αναµένουµε να δούµε πόσο µπορεί η άποψη του Πάπα να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις εντός της Ένωσης και ειδικότερα στις χώρες οι οποίες είναι ανένδοτες όσον αφορά την υποδοχή και αποδοχή έστω και ελάχιστου αριθµού µεταναστών, ειδικότερα αυτών που προέρχονται από ισλαµικές χώρες.

Αυτό δεν πρέπει να δηµιουργεί ψευδαισθήσεις για πλήρη αλλαγή πολιτικής των χωρών οι οποίες δεν αποδέχονται τους όποιους µετανάστες, ανεξαρτήτως εάν αυτοί ονοµάζονται παράτυποι, παράνοµοι, οικονοµικοί ή και πολιτικοί. Για τις κοινωνίες αυτές, οι µετανάστες αποτελούν στην ολότητά τους µια οµάδα µε κοινά χαρακτηριστικά και δεν πρόκειται να τους αποδεχτούν, ακόµα και αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί µε διάφορες απειλές και µέτρα να ασκήσει πολιτική και οικονοµική πίεση. Αυτές οι πρακτικές, όχι µόνο δεν θα φέρουν τα όποια πρακτικά αποτελέσµατα, αλλά µάλλον θα οδηγήσουν σε περισσότερες αντιπάθειες και αντιπαραθέσεις µεταξύ των χωρών της Ένωσης.

Πρέπει να αντιληφθούµε ότι, στο πλαίσιο της Ένωσης, όσον αφορά το τεράστιο θέµα της Μετανάστευσης, η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις. Μπορεί σε εµάς να ακούγονται ακραίες κάποιες απόψεις, αλλά θα πρέπει κάποιος να κατανοήσει τις ιστορικές καταβολές και τη δοµή των κοινωνιών αυτών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ συντηρητικές ακόµα και για τον φιλελεύθερο δυτικό πολιτισµό. Η κοινωνική δοµή αυτών των χωρών δεν µπορεί να διαφοροποιηθεί υπό το καθεστώς της όποιας απειλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ∆εν πρέπει, λοιπόν, να δηµιουργούνται ψευδαισθήσεις σχετικά µε την αλλαγή της µεταναστευτικής πολιτικής στην Ένωση. Τα συµφέροντα και οι προτεραιότητες των χωρών της Ένωσης δεν είναι πάντα τα ίδια, και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντούµε. Η πίεση, από την άλλη, που θα ασκήσουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προς αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αναµένεται να είναι τεράστια και θα ενταθεί τους επόµενους µήνες όταν και τα κύµατα των προσφύγων θα αυξηθούν, λόγω πολλών παραγόντων. Αυτοί είναι κυρίως οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι απειλές από την πανδηµία. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερης σηµασίας αφού υπάρχει ένα µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού που διστάζει να φύγει από τον τόπο του λόγω της απειλής της πανδηµίας.

Η Ένωση βρίσκεται σε µια κρίσιµη καµπή και το Μεταναστευτικό µπορεί να την οδηγήσει σε πλήρη διχασµό. Από τη µια η πίεση στις τοπικές κοινωνίες των χωρών του Νότου, και από την άλλη οι «ευαισθησίες» των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δηµιουργούν ένα πλέγµα αντιπαράθεσης στην Ένωση. Το Μεταναστευτικό είναι θέµα το οποίο µπορεί να δηµιουργήσει ρήξη ακόµα και πλήρη διχασµό µέσα σε µια Ένωση, η οποία αντιµετωπίζει ήδη πολλά προβλήµατα. Η επίσκεψη του Πάπα µάς δίνει για ακόµα µια φορά την ευκαιρία να προχωρήσουµε στην αναγκαία ενδοσκόπηση, κυρίως για το πώς θα προχωρήσουµε στο µέλλον. Ας µην ξεχνούµε ότι πιθανή αδυναµία µας να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα, πιθανόν να µας φέρει αντιµέτωπους µε σοβαρότερα προβλήµατα όπως αυτό του λαϊκισµού και της ανόδου της ακροδεξιάς, προβλήµατα τα οποία είναι ορατά τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό ας µην το αµελούµε, απλά για να µη βρεθούµε µπροστά από πολιτικά αδιέξοδα.

*Ακαδηµαϊκός – Σύµβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei