«Ψευδοθεραπείες μεταστροφής»: ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ παίρνουν τροπολογίες προς ικανοποίηση της Εκκλησίας

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών

 

Τα πάνω-κάτω έφερε η πρόσφατη τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αναζητούν με ποιο τρόπο θα ικανοποιήσουν από τη μια πλευρά την Εκκλησία και από την άλλη να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα μη στηρίζοντας την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών.

Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ (η ΕΔΕΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της) προσανατολίζονται να προτείνουν να εισαχθεί στο κείμενο μια αναφορά στα άρθρα του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορούν την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

Όπως νομικοί σχολίασαν στην εφημερίδα μας, αυτό αποτελεί εξόφθαλμο πλεονασμό, αφού όλοι οι νόμοι του κράτους υπόκεινται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, χωρίς να χρειάζεται υπόμνηση σε αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό τυγχάνει μελέτης από τα κόμματα, προκειμένου να σταθμιστεί αν πρόκειται για μια αχρείαστη επανάληψη ή αν με οποιονδήποτε τρόπο ανοίγει παραθυράκια για ψευδοθεραπείες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι προχθές, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν εγκρίνει τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής και δεν διαφωνεί με την ποινικοποίησή τους.

 

Δήλωσε δε ότι αν υπάρχουν ιερείς που τις διαπράττουν, δεν έχουν την έγκριση της Εκκλησίας και κανένας δεν πρέπει να εκφεύγει του νόμου. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, απάντησε πως αυτή η νομοθεσία έχει ήδη υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας, της Γαλλίας και κάποιων άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και μέσω αυτής οριοθετείται πλήρως η κατάσταση πραγμάτων, δίχως να συμπεριλαμβάνει ψυχολόγους που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στα ιερά μυστήρια της Ορθοδοξίας ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών και οι τροπολογίες των υπόλοιπων κομμάτων αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy