Ψίχουλα η αποζημίωση στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής

Είναι ψίχουλα το ποσό που απέμεινε και θα δοθεί ως αποζημίωση στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ.

Ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι απέμεινε το 1/3  από τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που παρέλαβε η Αρχή Εξυγίανσης το 2013. Όπως είπε, το ποσό που είναι σήμερα κατατεθειμένο σε λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας που είναι για σκοπούς διανομής στους κουρεμένους καταθέτες μετά την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας είναι 232 εκατομμύρια, ενώ το κούρεμα μόνο των καταθετών ήταν 3,7 δις.

Υπέδειξε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κουβεντιάσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσό της αποζημίωσης των πολιτών που δεν έφταιξαν όπως είπε σε τίποτα και είναι αυτοί που πλήρωσαν το 100% των τραγικών αποφάσεων για το κούρεμα του 2013.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ τόνισε ότι με την ταχύτητα που εργάζεται η επιτροπή στο Ταμείο Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε από πλευράς της πολιτείας το 2018, τότε τις αποζημιώσεις θα τις πάρουν όπως είπε χαρακτηριστικά τα δισέγγονά τους.

Επίσης, ανέφερε ότι η κατάσταση που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σημειώνοντας δε ότι ο Κωνσταντίνος Ηροδότου κινήθηκε πιο γρήγορα από τους προκατόχους του για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι η Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση για διορισμό εκκαθαριστή της Λαϊκής στις 8 Ιανουαρίου. Το πότε θα ξεκινήσει η εκκαθάριση εξαρτάται από το δικαστήριο. Οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής είναι έκτοι στη σειρά για αποζημίωση.

Άριστος Δαμιανού: Τεράστια η ζημιά στους πολίτες από τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής

Στην περίπτωση του τραπεζικού σκανδάλου ισχύει -δυστυχώς- το ρητό «ενός κακού μύρια έπονται», σημειώνει ο Άριστος Δαμιανού, για την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ένα από αυτά τα κακά είναι η διαδικασία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, που οδήγησε στην απομείωση των περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων πολιτών.

«Ένεκα του τρόπου που εφαρμόστηκε ο δρακόντειος νόμος της εξυγίανσης και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, χιλιάδες συμπολιτών μας κουρεύτηκαν το 2013 και σήμερα βλέπουν ξανά τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται. Περιουσιακά στοιχεία πέραν των €4 δις σήμερα αξίζουν κάτι περισσότερο από €200 εκ. Ακόμα ένα «επίτευγμα» της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ».

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης, απαιτούμε ξανά να χυθεί άπλετο φως, να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία, δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, όποτε προσπαθούμε να αγγίξουμε τον πυρήνα των ζητημάτων του τραπεζικού σκανδάλου, αντιμετωπίζουμε ένα πέπλο αδιαφάνειας και άρνησης για πραγματική λογοδοσία. Υπενθυμίζουμε, τον χειρισμό που έτυχε η πρώην διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, η κ. Άντρη Αντωνιάδου, η οποία όταν προσφέρθηκε να ενημερώσει τη Βουλή, έτυχε ακόμη και εκβιασμού για να μην αποκαλύψει στοιχεία στο Κοινοβούλιο.

Το ΑΚΕΛ και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα ζήτησε πλήρη στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που πωλήθηκαν και αποξενώθηκαν, για την αξία πώλησης, για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία πώλησης, αγοραστές, πωλητές, δικηγόρους, ειδικούς συμβούλους, για να γνωρίζει ακριβώς η Βουλή, οι επηρεαζόμενοι και η κοινωνία, τι ακριβώς γίνεται με τη διαδικασία εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο εξέτασης του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών προτείναμε και αποφασίσαμε όπως, μόλις κατατεθεί η αίτηση για εκκαθάριση της πρώην Λαϊκής, κάτι που χθες στην Επιτροπή Οικονομικών πληροφορηθήκαμε από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι έγινε, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη πλήρους έκθεσης η οποία θα οδηγηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής. Για να γνωρίζουν και οι πολίτες ακριβώς την αλήθεια γύρω από τις διαδικασίες της λεγόμενης εξυγίανσης της πρώην Λαϊκής, που είναι μέρος του ευρύτερου τραπεζικού σκανδάλου. Ενός σκανδάλου το οποίο με ομόφωνη Έκθεση της Βουλής τεκμηριώσαμε και που δυστυχώς παρέμεινε και αυτό ατιμώρητο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.