Ψηφιακή Κύπρος: Ενα όνειρο τρελό…

Της Νίκης Κουλέρμου

Όραμα και αποστολή του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας είναι όπως η Έρευνα, η Καινοτομία και οι Τεχνολογίες Προηγμένων Επικοινωνιών αποτελέσουν καταλύτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους και μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας…

Ένα όραμα και αποστολή που ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, παρουσίασε την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, στόχοι του υφυπουργείου είναι:

*Υποστήριξη ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου και ενίσχυση της απασχόλησης

*Επίτευξη συνθηκών κοινωνικής ευημερίας

* Ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου είχε εισηγηθεί το ΑΚΕΛ με ολοκληρωμένη πρότασή του πριν αρκετούς μήνες. Ακολούθησε ο διορισμός του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και τώρα, λόγω και της πανδημίας του Covid-19, η Κύπρος υποχρεώθηκε στην επιτάχυνση των αλλαγών προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Με αφορμή τη συζήτηση που εξελίχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, δεν θα μπορούσαμε να μην πούμε γιατί η Κύπρος είναι ουραγός στην ψηφιακή τεχνολογία. Δεν μπορούσαμε να μην υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός κυβερνών ΔΗΣΥ, όταν ήταν αντιπολίτευση της διακυβέρνησης Βασιλείου, με πρόεδρο και πρωταγωνιστή τον κ. Αναστασιάδη, καταψήφισε τα κονδύλια για το πρώτο δειλό βήμα προς την ψηφιακή εποχή, που δεν ήταν άλλο από τη Μηχανογράφηση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Με την ανευθυνότητα και τη μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΔΗΣΥ απώλεσε η Κύπρος τουλάχιστον πέντε χρόνια στη μηχανογράφηση και κατά συνέπεια στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στατιστικά η Κύπρος είναι σήμερα η 4η από το… τέλος της κλίμακας (ακολουθούν η Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα και Βουλγαρία) ή η 21η ανάμεσα στις 25 χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2020). Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η δράση του νεοσυσταθέντος Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κόκκινο, θα αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες:

* Ψηφιακή πολιτική και διακυβέρνηση

* Στρατηγική για έρευνα και καινοτομία

* Κυβερνοασφάλεια

* Ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ευρυζωνικό πλαίσιο

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το υφυπουργείο έδωσε ψηφιακές λύσεις με στόχο την:

  • Υποστήριξη Λειτουργίας ΔΥ: π.χ. τηλεργασία, τηλεσυσκέψεις, τηλεκπαίδευση κ.α.
  • Ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών: π.χ. σύστημα αιτήσεων/πληρωμών, Υπ. Εργασίας
  • Υπηρεσία Ψυχολογικής Τηλεφροντίδας, Υπ. Υγείας
  • Ηλεκτρονική υπογραφή κ.α.
  • Διευκόλυνση ιχνηλάτησης: Πλατφόρμα COVID19 – ΚΟΙΟΣ, Εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ – RISE
  • Διαχείριση για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις: Υπηρεσία SMS (8998), Τηλεφωνικό Κέντρο IVR,
  • Πλατφόρμα CyprusFlightPass
  • Διευκόλυνση Πολιτών: Πλατφόρμα DigitalSolidarityCY, Hackathons κ.α.

Εθνικό Πλάνο Δράσης Ε&Κ, Ειδική Πρόσκληση για συμβολή στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη μετά Covid εποχή

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, οι στόχοι του υφυπουργείου είναι εξίσου φιλόδοξοι:

  • * Νέο Σύστημα Διακυβέρνησης, με ενεργό εμπλοκή του επιχειρηματικού κόσμου
  • * Στρατηγική συνεργασία με διεθνή οικοσυστήματα (Ελλάδα, Ισραήλ κ.α. και κινητοποίηση διασποράς)
  • * Προώθηση συνεργειών μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής/ ερευνητικής κοινότητας (Κέντρα Αριστείας, Πανεπιστήμια)
  • * Πλαίσιο παροχής πρόσβασης σε ερευνητικές υποδομές χρηματοδοτούμενες από το κράτος
  • * Προώθηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας (προγράμματα, κίνητρα κ.α.)
  • * Προώθηση Spin-offs (βελτίωση υφιστάμενου νομικού πλαισίου)
  • * Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης για υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά/ερευνητικά ιδρύματα, startups και ΜΜΕ

Η επόμενη μέρα της πανδημίας

Στόχος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι η αναβάθμιση και θεσμοθέτηση των λύσεων που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας και η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από δύο άξονες:

1. Δράσεις (σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο 3-18 μήνες) για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το δημόσιο και μεταξύ τους. Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών – MICROSERVICES

2. Δρομολόγηση (σε διάστημα 2-5 χρόνια) της υλοποίησης μεγάλης εμβέλειας οριζόντιων έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και κάθετων σε τομείς προτεραιότητας, όπως Υγεία, Δικαιοσύνη και Παιδεία. Προγραμματίζονται έργα 250 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.

 

Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί αφορούν την Υγεία: Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείων, την Παιδεία: School Management System (SMS) και τη Δικαιοσύνη: Σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Αφορούν επίσης την αναβάθμιση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για την Πλατφόρμα Εφόρου Εταιρειών, τα Συστήματα για Τμήμα Φορολογίας, Τμήμα Τελωνείων, Κτηματολόγιο κ.α.

Για τη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, η δράση θα στοχεύσει σε:

  •  Αναβάθμιση Ενιαίας Κυβερνητικής Πύλης Ασφαλείας – ΑΡΙΑΔΝΗ
  •  Επέκταση Κυβερνητικής Αποθήκης Πληροφοριών (Data Warehouse)
  •  Επέκταση του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου – Office Automation System (eOasis) σε όλη τη δημόσια υπηρεσία
  •  Enterprise Resources Planning System (ERP)

 

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο επικεντρώνεται το υφυπουργείο είναι αυτό της κυβερνοασφάλειας, για το οποίο χρειάζεται

1. Ενίσχυση των δομών κυβερνοασφάλειας για την προστασία των υποδομών του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα

2. Εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα πληροφοριών στον κυβερνοχώρο

 

Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή Κώστα Κώστα, χαιρέτισε το σχεδιασμό του υφυπουργού Κυριάκου Κόκκινου χαρακτηρίζοντάς τον «φιλόδοξο» και εκφράζοντας την ελπίδα αυτός να υλοποιηθεί… «Ως χώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω αναφορικά με την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στα θέματα κυβερνοασφάλειας. Αντιμετωπίζουμε το σοβαρότατο πρόβλημα με τη γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πολίτες. Χρειάζεται, εκτός από όραμα, αποφασιστικότητα για ριζικές αλλαγές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους και μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν παθογένειες του συστήματος, αλλά και να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών», τόνισε ο Κ. Κώστα με γραπτή δήλωσή του.

Παράλληλα, μετέφερε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ στην απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, τη βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Ένα έργο που προωθείται εδώ και 19 χρόνια.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ έλκεται ακριβώς από όλα τα εμπόδια που έθεσε ο ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση ή κυβερνών κόμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, ανεξάρτητα από το όραμα και τους φιλόδοξους σχεδιασμούς που έχει θέσει ο ίδιος ο Υφυπουργός Καινοτομίας.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy