Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά Κύπρου – Ελλάδας

Στενή συνεργασία πανεπιστημιακών και άλλων φορέων για διαμόρφωση κοινής πολιτικής και δράσεων

 

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Ένα ιδιαίτερα σηµαντικό και πολύ επίκαιρο διακρατικό Forum, µεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, µε αντικείµενο την ψηφιακή πολιτιστική κληρονοµιά και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και τις νέες προκλήσεις και προοπτικές, διοργανώθηκε πριν από λίγες µέρες µε πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής και του ∆ευτεροβάθµιου Φορέα Πολιτισµού και Επιστηµών «∆ίκτυο Περραιβία», µέσα από το οποίο προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδοµένα.

Στη συνάντηση η οποία είχε ως βασικό σηµείο αναφοράς τον Πολιτισµό (ελλαδικό και κυπριακό) και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων εκπροσώπων παγκόσµιων επιστηµονικών οργανισµών, πανεπιστηµιακών καθηγητών, κρατικών φορέων και εκπροσώπων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναλύθηκαν σε βάθος µια σειρά από ζητήµατα προκειµένου να διαµορφωθεί µια κοινή πολιτική, προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Κι αυτό, µε δεδοµένο το γεγονός ότι ο Ψηφιακός Πολιτισµός µπορεί να συµβάλει στην αναπτυξιακή δυναµική των δύο χωρών να δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συνδράµει σε µεγάλο βαθµό στην αντιµετώπιση της κρίσης.

Στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν υπό την προεδρία του Καθηγητή Μαρίνου Ιωαννίδη, διευθυντή της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ και της αντίστοιχης Έδρας του Ερευνητικού Χώρου της Ε.Ε. στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονοµιά στο ΤΕΠΑΚ, εξετάστηκαν επίκαιρα θέµατα όπως η Πολιτιστική ∆ιπλωµατία, ο Πολιτισµός σε συνδυασµό και µε τον Τουρισµό, οι Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και η Κλιµατική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονοµιά. Ζητήµατα πολιτιστικής κληρονοµιάς τα οποία µπορεί να προσεγγίστηκαν από διαφορετική σκοπιά, από την άλλη όµως η στενή συνεργασία των συµµετεχόντων συνιστά ικανή και αναγκαία συνθήκη, για την προστασία, ψηφιοποίηση και ανάδειξη αυτής της κληρονοµιάς σε όλο τον κόσµο.

Στη συνάντηση τονίστηκε µάλιστα απ’ όλους ότι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονοµιάς Κύπρου και Ελλάδας, µέσω της ψηφιοποίησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για την ακαδηµαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών και ως εκ τούτου η σύµπραξη αποτελεί βασικό στοιχείο για επίτευξη του κοινού στόχου. Αποτυπώθηκε η σηµερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών και αναζητήθηκε η συνέχειά της µε αντικείµενο την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονοµιά και τη δηµιουργία αναπτυξιακών προοπτικών.

Στο άµεσο µέλλον, το Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου, το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής και το ∆ίκτυο «Περραιβία» θα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στα θεσµικά όργανα Ελλάδας και Κύπρου, προκειµένου να αναλυθούν, µε απώτερο στόχο να θεσµοθετηθεί η συνεργασία και να αναδειχθεί η ψηφιακή πολιτιστική κληρονοµιά και ο ελληνικός πολιτισµός σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό µοχλό για τις δύο χώρες.

Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και διεθνείς διακρίσεις

Η συνεργασία για τον Ψηφιακό Πολιτισµό µεταξύ ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής και ∆ικτύου «Περραιβία» ξεκίνησε από το 2013 και στο διάστηµα αυτό οι τρεις φορείς κατάφεραν να διοργανώσουν και να θεσµοθετήσουν, παράλληλα µε τα παγκόσµια συνέδρια της Κύπρου, τα µοναδικά και καινοτόµα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς (κάθε δύο χρόνια). Ήδη έχουν πραγµατοποιηθεί τα τρία πρώτα συνέδρια και όπως ανακοινώθηκε το 4ο Συνέδριο θα διοργανωθεί στις 30 ερχόµενου Σεπτεµβρίου και θα διαρκέσει µέχρι και τις 3 Οκτωβρίου.

Όλα τα συνέδρια θέτουν στις προτεραιότητές τους την προώθηση της αποτελεσµατικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς, µέσω της διοργάνωσης στρογγυλών τραπεζών, αλλά και τη δηµιουργία της νέας γενιάς επιστηµόνων του µέλλοντος, µε υψηλή εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες µελέτης, έρευνας, καταγραφής, συντήρησης, διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονοµιάς του ανθρώπου.

Επισηµαίνεται ότι το ΤΕΠΑΚ κατέχει επάξια τη µοναδική σε όλο τον κόσµο Έδρα της UNESCO και την EU-ERA Έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονοµιά υπό τη διεύθυνση του ∆ρος Μαρίνου Ιωαννίδη.

Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής (Θεσµοθετηµένο Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών ∆ιάγνωσης Συστηµάτων µε διευθυντή τον Καθηγητή Θεόδωρο Γκανέτσο) εκπαιδεύει επιστήµονες στις Μη Καταστροφικές Τεχνολογίες Ψηφιοποίησης, σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ∆ίκτυο «Περραιβία» στο οποίο προεδρεύει ο οικονοµολόγος Κώστας Σκριάπας, είναι µέλος της Europa Nostra και αποτελεί Πρότυπο Καλών Πρακτικών στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ευρώπη, για το σηµαντικότατο έργο που επιτελεί στο χώρο του Πολιτισµού, του Περιβάλλοντος και των Επιστηµών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy