Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ερωτήματα, προβληματισμούς και επιφυλάξεις εκφράζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναμένουν να ξεκαθαρίσει πως και αν θα λειτουργήσει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και ποια θα είναι τα οφέλη του.

Μιλώντας στον Άστρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Χάρης Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν θα σώσουν τον τουρισμό, εξηγώντας ότι σημασία έχει τι θα δικαιούται ο κάθε τουρίστας με αυτό το πιστοποιητικό. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη φανεί από το Ισραήλ ότι τα κριτήρια επιστροφής και η χώρα προέλευσης των τουριστών έχουν εξίσου σημασία στην επιλογή του προορισμού. Είπε ότι μπορεί ως χώρα η Κύπρος να δέχεται τουρίστες μόνο με το κριτήριο του εμβολιασμού, αλλά κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ.

Διαβάστε επίσης: Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: Στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων σήμερα το προσχέδιο θέσης του Συμβουλίου

Σημείωσε πάντως ότι από πλευράς του ο Σύνδεσμος εδώ και καιρό καλεί τους αρμοδίους να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο για τους εμβολιασμένους τουρίστες, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο αυτό το πιστοποιητικό να παρέχει τα ίδια δικαιώματα σε όσους προσφέρουν απόδειξη ότι οι κάτοχοι είχαν αναρρώσει από Covid-19, ή έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ, λόγω του ότι δεν έχουν την ίδια δυναμική. Ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι τέτοιες ιδέες θα αποτελέσουν θετικό εργαλείο, δεδομένου ότι οι δυνατότητες τους θα έχουν σημαντική αξία. Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κρατικό επίπεδο είναι αντιφατικές και δεν προτρέπουν την ανάπτυξη του τουρισμού.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για αλλαγές που θα ήταν καλό να γίνουν στην παρούσα φάση όσον αφορά τα αεροδρόμια και τα pcr tests που διενεργούνται. Εξήγησε ότι ήδη πρότειναν το δεύτερο τεστ να είναι αντιγόνου (rapid test), ώστε να υπάρχουν γρηγορότερα αποτελέσματα και να γίνεται ευκολότερη η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ώστε να καταφέρει να είναι ένας υγιής και ασφαλής προορισμός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδεχόμενο αυτού του πιστοποιητικού.

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θα ληφθούν την επόμενη περίοδο, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι δυνατότητες για να ανοιχτεί ξανά η αγορά.

Παράλληλα έκανε και από πλευράς του ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημειώνοντας ότι ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να βοηθήσει στη μείωση της διασποράς του ιού ώστε η κατηγοριοποίηση χωρών να ευνοήσει την Κύπρο. Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η διαδικασία βασίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, και όχι των τεστς και του ποσοστού θετικότητας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.