Ψηφιοποίηση, κυβερνοασφάλεια και προώθηση διμερών επιχειρηματικών σχέσεων στο επίκεντρο επαφών του Υφ. Έρευνας στη Ρουμανία

Ψηφιοποίηση, κυβερνοασφάλεια, καθώς και η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στη Ρουμανία ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του, Υπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης της Ρουμανίας Sebastian Burduja.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο κ. Κόκκινος, συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρουμανίας στην Κύπρο και Πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ρουμανίας, Μάριο Κλείτου, καθώς και τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Κύπρο Dan Mihalache, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciucă, με τον οποίο συζήτησε τρόπους εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθως, όπως αναφέρεται, ο Υφυπουργός παρακάθισε σε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης της Ρουμανίας, Sebastian Burduja, και την Αρχή Ψηφιοποίησης της Ρουμανίας, όπου καθορίστηκαν οι τομείς συνεργασίας που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο σχετικού Μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως το προσεχές Μνημόνιο θα προνοεί, μεταξύ άλλων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης αναφορικά με σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών, τη μετάβαση σε υπολογιστικό νέφος (cloud) και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και στη διαμόρφωση συνεργασιών μεταξύ της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών.

Τονίζεται επίσης πως στο επίκεντρο των επαφών του κ. Κόκκινου τέθηκε και το καίριο θέμα της κυβερνοασφάλειας, σχετικά με το οποίο τόνισε πως σε μία εποχή συνεχώς αυξανόμενων απειλών κάθε κράτος και κάθε οργανισμός οφείλει να αποδίδει την κατάλληλη σημασία στον τομέα αυτό, στοιχείο απαραίτητο για την οικοδόμηση μίας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως ο Υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργο Μιχαηλίδη, συναντήθηκε με την Εθνική Διεύθυνση και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Ρουμανίας, με σκοπό τη διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ρουμανίας, με τομείς προτεραιότητας την εκπαίδευση και κατάρτιση για ανάπτυξη των ικανοτήτων, τη διαμόρφωση δομών και μηχανισμών για καλύτερη προστασία, πρόληψη και ανταπόκριση σε κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και τη διαμόρφωση κουλτούρας ασφάλειας σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δομής.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως ο κ. Κόκκινος συναντήθηκε με τον Ioan-Sabin Sărmaş, Πρόεδρο της Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Κάτω Βουλής και Πρόεδρο της Διάσκεψης των Πληρεξουσίων της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (Plenipotentiary Conference of the International Telecommunications Union-ITU), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και στην οποία θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία με διευρυμένη αποστολή, υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Δρ Στέλιο Χειμώνα.

Αναφέρεται επίσης πως στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόκκινος συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο Κυπρο-Ρουμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, με σκοπό την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επιχειρηματικού κέντρου στους τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών, ενώ παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που διοργάνωσε προς τιμήν του το Ρουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Παράλληλα, ο Υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Κλείτου, συναντήθηκε με επιχειρηματικά στελέχη και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, και που επέδειξαν ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση κλείνει με δηλώσεις του Υφυπουργού Έρευνας, στις οποίες κάνει λόγο για μία νέα εποχή για τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών κοινοτήτων αλλά και των λαών Κύπρου και Ρουμανίας.

«Στη βάση κοινών στόχων, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των δύο χωρών, ενώνουμε δυνάμεις και θέτουμε τις βάσεις για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, βασισμένου στη γνώση και την ψηφιακή τεχνολογία, και για τις δύο χώρες», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.