Με ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες τόσο για την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών που διενεργούνται στο τεμάχιο 223 στη Γεροσκήπου όσο και για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως και σχετίζονται με την αρχαία Ιεροκηπία.

Το ψήφισμα ενέκρινε ανοικτή συγκέντρωση, με αντικείμενο συζήτησης τη διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή», ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή απέστειλε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων επιστολή ζητώντας πληροφόρηση όσον αφορά τις μέχρι σήμερα ανασκαφές και τα ευρήματα.

“Εάν οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν είναι τόσο σημαντικό εύρημα ή είναι οι Κήποι της Αφροδίτης, τότε θα πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα του αιώνα για τον Δήμο Γεροσκήπου”, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κ. Παυλίδης. “Σε τέτοια περίπτωση το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αφού δεν μπορεί να απαλλοτριώσει εκκλησιαστική γη, να έρθει σε διακανονισμό για αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου”, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι υποβλήθηκε στο δήμο αίτηση για αδειοδότηση, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αφού εκκρεμεί από πλευράς επενδυτή η πληρωμή του 50% του κόστους άδειας. Εξήγησε ότι όταν είχαν ζητηθεί οι απόψεις του δήμου από την Πολεοδομία για δύο πολυώροφα κτίρια, ο δήμος υπέβαλε 19 όρους ένας εκ των οποίων ήταν και η συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Το ΑΚΕΛ σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ούτε στο ΑΚΕΛ ούτε στον Τύπο για το πολιτιστικό έγκλημα που δρομολογείται στη Γεροσκήπου. Επισημαίνει ότι προφανώς έχει ήδη αποφασίσει να θυσιάσει ένα αρχαίο μνημείο διεθνούς σημασίας προκειμένου να χτίσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή τους πύργους και το ξενοδοχείο της.

Υπογραμμίζει ότι πολίτες και οργανωμένα σύνολα πρέπει να αποτρέψουν μαζί το έγκλημα και ότι τα αρχαία μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου είναι ιδιοκτησία του κυπριακού λαού, όχι φιλέτο για τα τρακτέρ της επιχειρηματικής δράσης του Αρχιεπισκόπου και τις συνδιαλλαγές του με την κυβέρνηση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων στην οποία αναφέρει ότι τελικά φαίνεται ότι οι απειλές που έχει δημόσια εκτοξεύσει ο Αρχιεπίσκοπος έπιασαν τόπο.

“Τελικά από το αρχιεπισκοπικό τρακτέρ δεν κινδυνεύουν μόνο τα αρχαία και η ιστορία μας. Κινδυνεύει η αξιοπιστία ενός κράτους που αποδεικνύεται το «ξέφραγο αμπέλι» για τα συμφέροντα και τη διαπλοκή”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι που εκφράζουν απορία για την υπαναχώρηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Άννα Μισιαούλη